Powered by

Η μάχη για τα οικονομικά του UEFA Champions League

Μπορεί για τους ποδοσφαιρόφιλους ο τελικός του UEFA Champions League το Σάββατο μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο Μαδρίτης στο Μιλάνο να αποτελεί το επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους, ωστόσο η πραγματική μάχη των ποδοσφαιρικών σωματείων δίδεται σε άλλο επίπεδο και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις που γίνονται για την αλλαγή της μορφής του θεσμού με γνώμονα βέβαια τα οικονομικά τους έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων.

Αυτοί που φαίνεται να πιέζουν περισσότερο για αλλαγές στη διεξαγωγή του θεσμού είναι τα ποδοσφαιρικά σωματεία Ιταλίας και Ισπανίας καθώς τα έσοδα τους από διαφημίσεις, την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων  και τις πωλήσεις εισιτηρίων δεν προσεγγίζουν ούτε στο ελάχιστο με αυτά των σωματίων της βρετανικής Premier League.

Και για να μιλήσουμε με απόλυτους αριθμούς, το 2017 όλες οι 20 ομάδες θα εισπράξουν τουλάχιστον 100 εκατ. στερλίνες από τη συμφωνία ύψους 5,1δισ. στερλινών για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων από τα τηλεοπτικά δίκτυα Sky και BT. Επιπρόσθετα τα βρετανικά σωματεία της πρώτης κατηγορίας θα εισπράξουν άλλα 3 δισ. στερλίνες από την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε ξένα δίκτυα.

Σύμφωνα με την Deloitte, μόνο τρεις ομάδες εκτός Αγγλίας,  Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, εισέπραξαν πέραν των 100 εκατ. στερλινών από τηλεοπτικά δικαιώματα την περίοδο 2013-14.

ΠΗΓΗ: FT

Αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλα ευρωπαϊκά σωματεία ενδέχεται να βρεθούν ακόμη πιο πίσω στη λίστα εσόδων, ενόψει και της επικείμενης δημοπρασίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της γερμανικής Bundesliga για τις επερχόμενες τέσσερις περιόδου αρχής γενομένης από το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοπρασία αναμένεται να κλείσει στα €3,6 δις. με €4,4 δισ, καθιστώντας η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη. 

Με βάση και τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία επιθυμούν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής του Champions League από την σεζόν 2018/19, οπόταν και θα γίνουν οι τριετής συμφωνίες για τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων. 

Επί του παρόντος, όλες οι 32 ομάδες τοποθετούνται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι δύο καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου περνούν σε αγώνες "νοκ-άουτ". Μεταξύ των προτάσεων που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να καταργηθούν οι όμιλοι και να διεξαχθούν 16 αγώνες και οι 16 ομάδες που θα προκριθούν να δημιουργήσουν δύο ομίλους των 8. Κατ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζονται 16 αγώνες για αυτές τις ομάδες. 

Τα χρήματα του Champions League έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας πηγή εισοδήματος για τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Για την  περίοδο 2014/15 κάθε μία από τις 32 ομάδες που προκρίθηκε στο θεσμό εισέπραξε €8,6 εκατ. Φυσικά τα έσοδα αυξάνονται αναλόγως της επίδοσης τους στο τουρνουά, με την Μπαρτσελόνα να εισπράττει €27,8 εκατ. για την κατάκτηση του τρόπαιου.

ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας