Powered by

Τρίτη η Ελλάδα σε «Γαλάζιες Σημαίες»

Τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των 50 χωρών με «Γαλάζιες Σημαίες» βρίσκεται η Ελλάδα πίσω από την Ισπανία που είναι πρώτη στον κατάλογο και την Τουρκία που είναι δεύτερη. «Γαλάζιες σημαίες», το οικολογικό αυτό σύμβολο ποιότητας των νερών, δίνονται τόσο σε παραλίες όσο και σε μαρίνες.

Η Ισπανία είναι πρώτη με 588 παραλίες και 100 μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία», η Τουρκία δεύτερη με 444 παραλίες και 21 μαρίνες και η Ελλάδα Τρίτη με 430 παραλίες και 9 μαρίνες.  Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες, ανακοινώθηκαν στη Χαλκιδική, η οποία είναι και ο νομός με τις περισσότερες «Γαλάζιες σημαίες» στην Ελλάδα, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία.  Στην πρώτη πεντάδα συγκαταλέγονται επίσης Γαλλία και Πορτογαλία.

Εκτός της Χαλκιδικής που φιλοξενεί 52 παραλίες και μαρίνες με «Γαλάζια Σημαία», ακολουθούν οι νομοί  Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (από 15) και Καβάλας και Λέσβου (από 14).

Σε επίπεδο δήμων, την πρώτη θέση κατέχει η Ρόδος με 28 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Προποντίδας (από 14), Κεφαλλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (από 10), Βόλου (εννέα), Σητείας, Βόλβης, Κασσάνδρας, Ρεθύμνου και Λευκάδας (από οκτώ).

Τις βραβευμένες ακτές ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια σημαία» στην Ελλάδα. Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος η ανακοίνωση του καταλόγου των βραβευμένων ακτών από τη Χαλκιδική, για πρώτη φορά, και όχι από τη Δανία αποτελεί συμβολική κίνηση τιμής προς την Ελλάδα και τον τουρισμό της , παρά τις οικονομικές δυσκολίες των τελευταίων χρόνων.

Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας» υπάρχει από το 1987 και απονέμεται σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν αυτές προϋποθέσεις βράβευσης.   Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.

Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (εκ των οποίων τα 25 αφορούν τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
 
Η ύπαρξη «Γαλάζιας Σημαίας» είναι ένας από τους παράγοντες που συνήθως συνεκτιμούν τα ταξιδιωτικά γραφεία στις προτάσεις τους για τουριστικά πακέτα. 

 

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική