Κέρδη και προσδοκίες της Αθήνας για το χρέος
12:44 - 26 Μαΐου 2016
Από τις κινήσεις του ESM τους προσεχείς μήνες θα φανεί το μέγεθος της άμεσης αλλά μάλλον περιορισμένης ανάσας που μπορεί να δοθεί στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Διότι, όπως κατέστη σαφές από την ανακοίνωση του Eurogroup, η βαθιά ανάσα για το ελληνικό χρέος μετατέθηκε για μία ακόμη φορά αργότερα, έστω και με έναν σαφέστερο οδικό χάρτη, ο οποίος είναι ικανός να γεννήσει προσδοκίες.
Οι άγνωστοι X του χάρτη αυτού όμως παραμένουν και όλα δείχνουν ότι ένας ακόμα γύρος -ο οποίος μένει να φανεί αν θα είναι ο τελευταίος- θα παιχτεί στα τέλη του 2016, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπονήσει μια ακόμα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, την οποία οι Ευρωπαίοι κατά δέσμευσή τους στη διάρκεια του Eurogroup θα σεβαστούν, προκειμένου να επιβιβαστεί στο άρμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αν θα σεβαστούν τη δέσμευσή αυτή οι ισχυροί παίκτες της Ευρώπης μένει να φανεί. Αν δεν το κάνουν, δεν θα είναι η πρώτη φορά.
Πηγή η οποία είναι σε θέση να ερμηνεύσει πρακτικά τις αποφάσεις του Eurogroup σχετικά με το χρέος, εξηγεί ότι το μόνο μέτρο άμεσης εφαρμογής αφορά στην προσπάθεια οχύρωσης του δανειακού χαρτοφυλακίου έναντι εξωγενών κινδύνων της αγοράς. «Το 2017 και το 2018 είναι περίεργες χρονιές» σημειώνει, προσθέτοντας ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του κόστους τόκων για τα δάνεια του ESM από το 0,9% σήμερα σε 1,8% -ενδεχόμενο όχι απίθανο- θα σήμαινε απλώς διπλασιασμό των δαπανών για τόκους.
Τον κίνδυνο αυτό θα αναλάβει να περιορίσει ο ESM και η σχετική δέσμευση αποτυπώνεται στην απόφαση του Eurogroup με τη φράση «χρήση της διευρυμένης στρατηγικής χρηματοδότησης των ESM/EFSF, για να μειωθεί ο κίνδυνος των επιτοκίων χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι χώρες που συμμετείχαν αρχικά στο πρόγραμμα».
Σήμερα ο ESM δανείζεται με χρονικό ορίζοντα πέριξ των έξι ετών και δανείζει την Ελλάδα με ορίζοντα έως και 32 ετών. Η αύξηση της χρονικής διάρκειας του δικού του δανεισμού θα επέτρεπε «κλείδωμα» επιτοκίων στις σημερινές ευνοϊκές συνθήκες, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε να ωφελήσει την Ελλάδα.
Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα είχε ευνοϊκή επίδραση στις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, με θετικές επιδράσεις στις ανησυχίες της επενδυτικής κοινότητας. Το εύρος της χρήσης αυτού του εργαλείου θα κρίνει τις συνολικές επιπτώσεις στο ελληνικό χρέος.
Οι λήξεις και το «δωράκι»
Παράλληλα θα τρέξει μια νέα μοιρασιά λήξεων, ώστε να εξομαλυνθούν οι κορυφές (μεγάλες λήξεις την περίοδο 2021-22 και 2023) με την εφαρμογή της συμφωνίας για πλαφόν ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους στο 15% του ΑΕΠ έως το 2030 και 20% στη συνέχεια. Αυτό, σύμφωνα με πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει, ισοδυναμεί μια μία έμμεση επέκταση χρέους της τάξεως των 3 ετών.
Στο βραχυπρόθεσμο πακέτο περιλαμβάνεται και ένα «δωράκι» της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο απορρέει από την παραίτηση της πρόβλεψης επιβάρυνσης των τόκων επί των κεφαλαίων ύψους 10 δισ. ευρώ, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από την ελληνική πλευρά για επαναγορά ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια. Υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης, η οποία δεν θα εφαρμοστεί.
Τα παραπάνω μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άλλωστε (στη συνεδρίαση της 1-2 Ιουνίου στο ιδανικό σενάριο, ή λίγο αργότερα με τη σφραγίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης από τους θεσμούς και την εκταμίευση της δόσης) θα σημάνει φθηνότερο δανεισμό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με μεταφορά δανείων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ από τον ELA απευθείας στην ΕΚΤ.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr