Σύντομα νέο σύστημα κατά της αδήλωτης εργασίας
13:31 - 26 Μαΐου 2016
Την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία, το οποίο προνοεί αυστηρότατα διοικητικά πρόστιμα, ανακοίνωσε την Πέμπτη (26 Μαΐου) η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία πρόσθεσε ότι σύντομα θα μεταφερθεί και στην Κύπρο το ελληνικό μηχανογραφικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Μιλώντας στο 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η αδήλωτη εργασία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, για να προσθέσει ότι σύντομα η χώρα θα διαθέτει το μηχανογραφικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στο οποίο θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις, ο αριθμός του προσωπικού, αλλά θα γίνεται και συνεχής παρακολούθηση της μισθωτής απασχόλησης.
Όπως σημείωσε, η τεχνοκρατική ομάδα από το Υπουργείου Εργασίας μετέβη στην Αθήνα πριν από 20 μέρες, όπου σε συνεννόηση με το αντίστοιχο ελληνικό Υπουργείο έχουν μελετήσει και δει από κοντά το ΕΡΓΑΝΗ, ενώ έχουν συμφωνήσει όπως μεταφερθεί και στην Κύπρο.
Είπε ακόμα ότι είναι σημαντική η εισαγωγή του συγκεκριμένου συστήματος, αφού οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να δηλώνουν ηλεκτρονικά το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για την εργοδότηση οποιουδήποτε προσώπου από την ίδια μέρα.
Σημείωσε, επίσης, ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα παραχωρηθεί στην Κύπρο δωρεάν από την ελληνική κυβέρνηση.
Για την αδήλωτη εργασία, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί αυστηρότατα διοικητικά πρόστιμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν στερεί μόνο τη θέση από ένα άνθρωπο, αλλά επιπρόσθετα όσοι ασχολούνται με αδήλωτη εργασία ούτε κοινωνικές ασφαλίσεις έχουν, ούτε μια αξιοπρεπή σύνταξη, ούτε οτιδήποτε.
“Πρέπει να υπάρχουν ψηλά διοικητικά πρόστιμα, γιατί μόνο τότε αντιμετωπίζει κάποιος τις συνέπειες των πράξεων του. Οι κακοί εργοδότες πρέπει να υπόκεινται σε μεγάλες επιβαρύνσεις. Κάποιες εισηγήσεις του Υπουργείου κάποια διοικητικά πρόστιμα να ορίζονται και επί του τζίρου της επιχείρησης, που δεν δηλώνει εργασία”, είπε.
Επιπρόσθετα, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα αν εντοπιζόταν ότι κάποιος εργάζεται χωρίς να δηλωθεί, πλήρωνε κοινωνικές ασφαλίσεις από την ημέρα που εντοπιζόταν και μετά. Εξήγησε ότι με το νέο νομοσχέδιο υπάρχει μεγάλη αλλαγή επί του θέματος της αδήλωτης εργασίας, αφού μετά την ψήφισή του αν κάποιος εντοπιστεί να εργάζεται χωρίς να δηλωθεί θα πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις έξι μήνες προηγούμενα, εκτός και αν αποδειχτεί ότι είναι μεγαλύτερο το διάστημα που απασχολείτο.
“Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά θα υπάρχει επιβάρυνση, διότι αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος σήμερα δουλεύει, χωρίς να είναι δηλωμένος, αν από σήμερα αρχίζει να πληρώνει κοινωνικές ασφαλίσεις δεν είναι μεγάλη επιβάρυνση. Αν όμως ο εργοδότης χρειαστεί να πληρώσει έξι μήνες πριν, τότε θα είναι μια μεγάλη επιβάρυνση”, σημείωσε η Υπουργός Εργασίας.
Εκτός από το νομοσχέδιο της αδήλωτης εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως έχουν ολοκληρωθεί και οι κανονισμοί για την ίση μεταχείριση των εργαζομένων, σημειώνοντας ότι στο επόμενο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα θα ολοκληρωθεί και η συζήτηση και γι` αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο ακολούθως θα κατατεθεί προς έγκριση.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που αφορά την καταβολή των κοινωνικών ασφαλίσεων με δόσεις, το οποίο όπως είπε “θα επανακατατεθεί μόλις συσταθεί η νέα Βουλή”.
“Η πολιτική μας είναι η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας. Επομένως όλες οι προσπάθειες μας αφορούν την ένταξη των προσώπων, που μπορούν να εργαστούν στην αγορά εργασίας και επιπρόσθετα η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων”, είπε.
Σε σχέση με την καταβολή του πλεονασμού, η Υπουργός Εργασία είπε ότι το 2013 ο πλεονασμός καταβαλλόταν μετά από 24 μήνες, ενώ από το 2014 ο πλεονασμός καταβάλλεται σε 10 μήνες.
Αυτό, κατέληξε, “σημαίνει ότι ο δικαιούχος του πλεονασμού μπορεί να πάρει πιο έγκαιρα τα χρήματά του, αλλά βοηθά και στην οικονομία, διότι αυτά τα χρήματα μπαίνουν ξανά πίσω στην οικονομία”.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ