Γ. Γεωργίου: Τα τρία κλειδιά της ανάπτυξης

Συνέχιση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς επίσης και οικονομική προσαρμογή αποτελούν τα κλειδιά για την εδραίωση της ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Κύπρου, Γιώργο Γεωργίου.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ, ο κ. Γεωργίου αναφέρεται στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στις προσπάθειες της Alpha Bank Κύπρου να τα αντιμετωπίσει, ενώ επισημαίνει τη σημασία της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου, λέγοντας ότι η χώρα μας διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. 

Κύριε Γεωργίου, πώς αντικρίζει η Alpha Bank Cyprus τη μετά το Μνημόνιο εποχή; 
Το 2016 συμπληρώθηκαν τρία έτη από την κύρωση της Συμφωνίας Διευκόλυνσης Χρηματοδοτικής Στήριξης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που οδήγησε στον επαναπροσδιορισμό της κυπριακής οικονομίας. Στο διάστημα αυτό, πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της οικονομίας, που στόχο είχαν την αναδιάρθρωσή της και την έξοδο από την κρίση.

Οι παρούσες επιδόσεις της κυπριακής οικονομίας ενισχύουν τις εκτιμήσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη προς την οικονομία της χώρας αποκαθίσταται με γρήγορους ρυθμούς. Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να καταστεί ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. 

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητές σας; 
Η Alpha Bank Cyprus στηρίζει εμπράκτως, τόσο τις αναπτυξιακές προσπάθειες των κυπριακών επιχειρήσεων, όσο και την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο και να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Από την αρχή της δραστηριότητάς της στην κυπριακή αγορά, η Alpha Bank Cyprus συμμετέχει σε πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την ενίσχυση του επιχειρείν. Προτεραιότητα της τράπεζας είναι η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών της, μέσα από την παροχή ανταγωνιστικών και ευέλικτων προϊόντων και υπηρεσιών που προσαρμόζονται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Επίσης, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η τράπεζα υποστηρίζει πρωτοβουλίες με γνώμονα την κοινωνική συνεισφορά, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου.

H Alpha Bank Cyprus επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον και συνεισφέρει εμπράκτως στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που παράγουν προστιθέμενη αξία στους πελάτες της, το ανθρώπινο δυναμικό της καθώς και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Ποια είναι η στρατηγική της τράπεζας όσον αφορά το μεγάλο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων; 
Μια από τις βασικές προτεραιότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, ιδιαίτερα μέσω της ενεργητικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επηρεάζουν αρνητικά τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων πιστοδοτήσεων, τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει σε βάθος χρόνου να υλοποιήσουν επιτυχείς και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Είναι σημαντικό να καθοριστούν συγκεκριμένες και προνοητικές στρατηγικές διαχείρισης των καθυστερήσεων, οι οποίες θα βασίζονται σε βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και θα υποστηρίζονται από επαρκείς πόρους και υποδομές.

Η ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των νόμων που ρυθμίζουν τα θέματα των ΜΕΔ είναι μια θετική εξέλιξη, καθώς εισάγει τις κατάλληλες διαδικασίες διαχείρισής τους, τόσο για τα φυσικά, όσο και για τα νομικά πρόσωπα.

Επιπροσθέτως, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα διευκολύνει τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις να καταστούν φερέγγυοι, ενώ παράλληλα αναμένεται να συμβάλει στη διευθέτηση του θέματος των «μη συνεργάσιμων δανειοληπτών», δηλαδή εκείνων που, ενώ είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους, αρνούνται να το πράξουν.

Η Alpha Bank Cyprus, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, έχει επενδύσει τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε συστήματα και σε καινοτόμα προϊόντα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το θέμα των ΜΕΔ.

Για το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι σημαντική και η επιστροφή στις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης. Πιστεύετε ότι θα το πετύχουμε σύντομα αυτό; 
Οι αποφάσεις του Eurogroup και η μέθοδος που επιλέγηκε για την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, επέφεραν μεγάλο πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και οδήγησαν στην αύξηση των ΜΕΔ, στη μείωση των τραπεζικών εργασιών, στη μείωση των καταθέσεων και εν τέλει στη μείωση της κερδοφορίας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, τα πιστωτικά ιδρύματα κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν μετά τον διαγνωστικό έλεγχο που διενεργήθηκε υπό τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον, κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ραγδαίες εξελίξεις που πηγάζουν από το απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο, αναφορικά με τη διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων και της ρευστότητάς τους και τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης.

Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας να εφαρμόσουν με συνέπεια τις αναγκαίες εκείνες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην αναδιάρθρωση και εξυγίανσή τους, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των πελατών και των αγορών.

Είναι σημαντικό η αξιολόγηση της χώρας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος, να ανέλθει στις επενδυτικές βαθμίδες των διεθνών οίκων αξιολόγησης, διότι θα επιτρέψει την ευκολότερη αλλά και φθηνότερη άντληση μεσο-μακροπρόθεσμης ρευστότητας αλλά και επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι απαραίτητα για την οικονομία του τόπου μας. Για να πετύχουμε τον ανωτέρω στόχο, πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η δημοσιονομική εξυγίανση και η οικονομική προσαρμογή, ώστε να εδραιωθεί η ανάκαμψη.

Πώς αξιολογείτε την Κύπρο ως χρηματοοικονομικό κέντρο; Ποιες οι προοπτικές της χώρας μας;
Η Κύπρος διατηρεί τα σημαντικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, παρέχοντας το επενδυτικό όχημα για επενδύσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εκτός, ιδίως στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Υπάρχουν τομείς, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο τομέας των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων και των επαγγελματικών υπηρεσιών, οι οποίοι με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την παροχή κινήτρων μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες επανεκκίνησης της οικονομίας.

Για να γίνει δυνατή η προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακόμη πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Απαιτείται η διευκόλυνση και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών που αφορούν επενδυτές οι οποίοι χρησιμοποιούν την Κύπρο ως επενδυτικό κέντρο, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο.

Πρόσφατα είδαμε μια μεγάλη ξένη τράπεζα, την Barclays, να ανακοινώνει ότι κλείνει τα καταστήματά της στην Κύπρο. Ποιες είναι οι προτεραιότητες των τραπεζών σήμερα; 
Οι βασικές προτεραιότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων τα επόμενα χρόνια είναι:
- Η θωράκιση της κεφαλαιακής επάρκειάς τους, η οποία θα επιτυγχάνεται κυρίως από την οργανική τους κερδοφορία και την ικανότητά τους να προσελκύουν ιδιωτικά κεφάλαια,
- η σωστή και συνετή διαχείριση της ρευστότητάς τους,
- η εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου,
- η ελαχιστοποίηση των κινδύνων και η καλύτερη αναλογία ενεργητικού και παθητικού με στόχο τη βελτίωση των αποδόσεών τους,
- ο αυστηρός έλεγχος των λειτουργικών τους εξόδων. 

Επίσης, οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις ραγδαίες εξελίξεις που απορρέουν από την υλοποίηση της Ενιαίας Τραπεζικής Εποπτείας, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ένα πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα, στην αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της τεχνολογίας και πληροφορικής, καθώς και στην καλύτερη αντιμετώπιση των διαρκώς εξελισσόμενων προσδοκιών και αναγκών των πελατών μας.

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ως βασικός πυλώνας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση των συνθηκών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και να ανταποκριθούμε με επιτυχία στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

ΜΗΔΑΜΙΝΗ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πώς επηρεάστηκε η Alpha Bank Κύπρου από την κρίση στην Ελλάδα και ειδικότερα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί και συνεχίζονται μέχρι σήμερα; 

Η Alpha Bank Cyprus Ltd είναι 100% θυγατρική της Alpha Bank Α.Ε., είναι εγγεγραμμένη στην Κυπριακή Δημοκρατία και λειτουργεί αυτόνομα στην Κύπρο από το 1998 με άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, υπό τους νόμους και τους κανονισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τραπεζικές δραστηριότητές της εστιάζονται στην κυπριακή αγορά, με μηδαμινή πιστωτική έκθεση στην Ελλάδα, και κατά συνέπεια δεν επηρεάζονται άμεσα από τις περιοριστικές διατάξεις στην κίνηση κεφαλαίων που ισχύουν στην Ελλάδα.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο