Μ. Περσιάνης: Οι Κύπριοι στρέφονται στα γραμμάτια 12/18 μηνών
16:57 - 25 Μαΐου 2016
Οι Κύπριοι στρέφονται στα γραμμάτια 12 ή και 18 μηνών, καθώς αντιλαμβάνονται πως με αυτόν τον τρόπο, τα νοικοκυριά προστατεύονται από την αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού, που θα προκύψει από τη σταδιακή έξοδο από την κρίση.
Αυτό δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου Μιχάλης Περσιάνης, κληθείς να σχολιάσει την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου.
Όπως καταδεικνύουν τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας (Μάρτιο 2016), οι Κύπριοι στρέφονται και πάλι στις καταθέσεις, οι οποίες παρουσιάζουν αυξητική πορεία και είναι κατά 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερες από τα δάνειά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ, οι καταθέσεις νοικοκυριών (κατοίκων εσωτερικού) ανήλθαν το Μάρτιο του 2016 στα €22,34 δισεκατομμύρια, ενώ τα δάνεια συνέχισαν την πτωτική τους τάση και διαμορφώθηκαν στα €21,00 δισ.
“Παρακολουθούμε την εξέλιξη των αριθμών”, ανέφερε ο κ. Περσιάνης, σημειώνοντας ότι γι’ αναλυτικούς σκοπούς, θα πρέπει να γίνει μια διόρθωση αφαιρώντας τους ξένους που καταγράφονται ως κάτοικοι Κύπρου, και προσθέτοντας τις καταθέσεις των Κυπρίων στο εξωτερικό.
“Η βασική διαπίστωση, ωστόσο, ότι τα νοικοκυριά έχουν όλο και περισσότερες καταθέσεις σε σχέση με τα δάνειά τους, δεν μπορεί να διαψευστεί”, επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον Διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως επανέρχεται η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
“Οι Κύπριοι στρέφονται, εδώ και μερικούς μήνες, προς τα γραμμάτια 12 ή και 18 μηνών, κάτι που αποδεικνύει ξεκάθαρα πως επιστρέφει η εμπιστοσύνη.Μάλιστα, προσφέρονται και επιτόκια που ξεπερνούν το 2%”, υπογραμμίζει ο κ. Περσιάνης.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται την ίδια ώρα που το θέμα του υπερδανεισμού νοικοκυριών βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο κ. Περσιάνης υπενθυμίζει ότι η εικόνα είχε προβληματίσει στο παρελθόν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και διαπιστώνει πως ένα μέρος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) είναι “στρατηγικά” και δεν οφείλονται στην αδυναμία αποπληρωμής τους.
Γενικότερα, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός ότι συγκεκριμένα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ενώ οι καταθέσεις τους έχουν αυξηθεί, προσθέτει.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ