Βουλή ευθύνης και όχι λαϊκισμού

Η απερχόμενη Βουλή ανέλαβε τη σκυτάλη τον Μάιο του 2011. Μόλις λίγες μέρες πριν, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης είχαν ρίξει την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας στα «σκουπίδια». Από τις πρώτες μέρες διαφάνηκε ότι αυτή δεν θα ήταν μια συνηθισμένη θητεία. Ωστόσο, κανένας από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα χρειαζόταν να λάβει τις δυσκολότερες και σημαντικότερες αποφάσεις στην ιστορία της κυπριακής οικονομίας.

 

Η έκρηξη στο Μαρί, το κούρεμα των καταθέσεων, τα πακέτα μέτρων, η στήριξη και ακολούθως η διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εκποιήσεις και πολλά άλλα πέρασαν από τα χέρια των βουλευτών που βρέθηκαν στα έδρανα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Παρά την κρισιμότητα των στιγμών, σε πολλές περιπτώσεις οι βουλευτές υπήρξαν κατώτεροι των περιστάσεων. Κωλυσιεργίες, ανούσιοι διαξιφισμοί για τα μάτια των ψηφοφόρων, γραφικές ατάκες και αφόρητοι λαϊκισμοί είχαν την τιμητική τους. 

Η άκρως λαϊκίστικη στάση σε θέματα οικονομίας δεν ήταν αρκετή, καθώς πολλές φορές, χωρίς ικανοποιητική έρευνα και γνωματεύσεις από αρμόδιους φορείς, σήκωσαν με ευκολία και προχειρότητα το χέρι τους, ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας νομοσχέδια καταλυτικής σημασίας για την οικονομία του τόπου.

Ενδεικτικά, αυτό είδαμε όταν με επιπολαιότητα και ψευτοηρωισμό ψήφισαν «όχι» στο πρώτο κούρεμα των καταθέσεων αλλά και όταν πρόσφατα, μια ανάσα πριν από τη διάλυση του σώματος, έτρεξαν άρον άρον να ψηφίσουν νόμους που εκ των υστέρων κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. 

Ταυτόχρονα, όμως, αυτά τα πέντε χρόνια διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι η Βουλή έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από όση νομίζαμε. Φάνηκε σε αρκετές περιπτώσεις πως, αν θέλει, μπορεί και επιβάλλεται να αναλάβει ένα κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς επιπολαιότητες και κομματικά τερτίπια. 

Η εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα είναι μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη. Ευχόμαστε οι νέοι βουλευτές να αντιληφθούν την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουν και να παραμείνουν μακριά από προχειρότητες και λαϊκισμούς.

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;