Διαφωνούν ακόμα ΕΕ και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος
07:50 - 24 Μαΐου 2016
Στην τελική ευθεία μπαίνουν από την Τρίτη (24 Μαΐου) οι συζητήσεις για την προσέγγιση ΔΝΤ και ΕΕ στο θέμα του ελληνικού χρέους με σκοπό να πεισθούν τα κοινοβούλια των εταίρων, από τα οποία περνάει η έγκριση της ελληνικής δόσης, πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευσή της.
Τη σκυτάλη των συζητήσεων θα λάβουν οι υπουργοί οικονομικών και ο διευθυντής του τομέα Ευρώπης του ΔΝΤ, οι οποίοι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, “έχουν μετακινηθεί από τις αρχικές τους θέσεις, αλλά οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί”.
Η πηγή που ενημέρωσε το KYΠΕ και η οποία είχε γνώση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους που έδωσε το Ταμείο τη Δευτέρα (23 Μαΐου) στη δημοσιότητα μετέφερε την εικόνα ότι και το Ταμείο έχει μετακινηθεί, αλλά και η ΕΕ.
Συγκεκριμένα το Ταμείο ζήτησε αρχικά νέα επέκταση της λήξης όλων των δανείων του EFSF/ESM κατά 14 έτη, επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του ESM κατά 6 έτη και κατά 17 έτη για τα δάνεια του EFSF και κατά 20 χρόνια για τα διμερή δάνεια του 2010, 2011. Επίσης ζήτησε μη καταβολή τόκων για 17 έτη στα δάνεια του ESM/EFSF, μη καταβολή τόκων για 24 χρόνια για τα διμερή δάνεια, αλλά και εγγύηση επιτοκίων στο 1,5%
Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στο 1,5% ετησίως και εφαρμογή από τώρα και όχι από το 2018.
Η ΕΕ επεξεργάζεται χρήση 25 δις εκ των 86 δις για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των διμερών δανείων του 2010, 2011, χρήση 10 δις (ANFAS , SMPs) για αποπληρωμή των νέων δανείων του ΔΝΤ από το 2018 στο 2024, επέκταση της περιόδου χάριτος όλων των δανείων (ΕFSF/ESM/GLF) από το 2022 στο 2028 και επέκταση της περιόδου αποπληρωμής κατά 10 έτη, όπου η τελευταία δεκαετία θα αποτελεί πληρωμή των ποσών που θα αφαιρεθούν τα έτη που χρειάζονται εξομάλυνση,
Όλα αυτά με πρωτογενή πλεονάσματα 2% για μια δεκαετία, η πρόταση που ουσιαστικά κάνει η ΕΕ προσπαθεί να αποδείξει στο ΔΝΤ ότι θα αποπληρωθεί εγκαίρως και στο ακέραιο, ενώ παρομοίως με αυτή του ΔΝΤ καταλήγει σε καθαρή ονομαστική μείωση της αξίας του χρέους (όχι κατά 50 μονάδες ως το 2060, αλλά κοντά στις 25 μονάδες λίγο νωρίτερα).
Σε κάθε περίπτωση οι Κοινοτικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αφενός ή Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το 2017 και σταδιακά το 2018 να πουλήσει δεκαετές ομόλογο, περιορίζει το κόστος εξυπηρέτησης στις χρονιές που επρόκειτο να υπάρχουν υπερσυγκεντρώσεις λήξεων δανείων.
Χωρίς να έχει υπάρξει καμία δραματική αλλαγή στην κεντρική πολιτική ιδέα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, αξίζει να σημειωθεί ότι φιλανδικές πηγές έλεγαν στο ΚΥΠΕ ότι το κοινοβούλιο της Φιλανδίας αρχίζει να διαμορφώνει την άποψη πως “δεν θα γίνει και καμία μεγάλη καταστροφή αν το ΔΝΤ μείνει εκτός προγράμματος” - έστω και για λίγο ακόμα.
Από την άλλη οι εταίροι είναι σχεδόν αποφασισμένοι να συσχετίσουν τα μέτρα για το χρέος με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018. Το ΔΝΤ δεν έχει απαντήσει επ’ αυτού.
Τέλος σε σχέση με τη δόση, αυτή φαίνεται πως κλείνει στα 10 δις ευρώ, αλλά το Εurogroup θα ζητήσει από την κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τις ιδιωτικοποιήσεις, διότι θεωρεί πως οι ρυθμίσεις για τα κέρδη από την πώληση αεροδρομίων αποτελούν υπαναχώρηση. Η συνέχεια θα δοθεί στο Εurogroup που θα ξεκινήσει τη συνεδρίασή του στις 15:00 τοπική ώρα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ