Η σκληρή πραγματικότητα της Cyta
08:46 - 23 Μαΐου 2016
Η αποκρατικοποίηση έχει παγώσει, νέα πακέτα όπως οι επιχειρηματικές λύσεις βρίσκονται σε τέλμα, ερωτηματικά και παρασκηνιακές επαφές κρέμονται πάνω από τη Cyta Ελλάδος, έλλειψη προσωπικού σε συγκεκριμένα τμήματα, κενές θέσεις σε σημαντικά διευθυντικά πόστα και εσωτερικές συγκρούσεις με σκοπό τις θέσεις ή ακόμη και τις πολιτικές διαφωνίες, συνθέτουν το σκηνικό εντός και πέριξ της Cyta.
Ο οργανισμός παραμένει ακόμη, και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, έρμαιο κομματικών παρεμβάσεων, τόσο σε επίπεδο αποφάσεων όσο και σε επίπεδο διοίκησης και χάραξης πολιτικής για το παρόν και το μέλλον της Cyta.
Εντός Ιουνίου δύο βασικές αλλαγές καθορίζουν τις μελλοντικές εξελίξεις στη Cyta. Η πρώτη βεβαίως αφορά στα άτομα που θα καταρτίσουν τη νέα Βουλή και θα πρέπει άμεσα να πιάσουν δουλειά για θέματα που αφορούν και τη Cyta. Τον ίδιο μήνα λήγει και η θητεία των συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς, μαζί βεβαίως και της Cyta. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσα κόμματα θα δώσουν λίστες και πόσα ονόματα από κάθε χώρο θα χωρέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε κάθε ημικρατικό. Όλοι πλην του ΔΗΣΥ που τάσσεται ανοικτά και ξεκάθαρα υπέρ της ιδιωτικοποίησης, προωθούν ιδέες για ριζική ανανέωση σε επίπεδο οργάνωσης, επαγγελματικής διοίκησης και διεύθυνσης και ίσως συνεργασίας (με μειοψηφία μετοχών βεβαίως) με στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό.
Βάσει όσων οι ίδιοι υποστηρίζουν δεν θα πρέπει να διεκδικήσουν θέσεις στα ΔΣ των ημικρατικών για λογαριασμό κομματικών στελεχών, αλλά ακόμη και εάν δώσουν λίστες θα κριθούν για το επίπεδο, την κατάρτιση και την καριέρα των ατόμων που θα προωθήσουν στο ΔΣ της Cyta όπως και σε άλλους ημικρατικούς.
Ο ανταγωνισμός ήδη εισέρχεται –και μάλιστα δυναμικά- στο πεδίο των επαγγελματικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και ICT πακέτων. Μήνες πριν από τη Cyta «έτρεξε» με ταχύτητες 4G, ενώ έχοντας τη δυνατότητα να «κτυπά» τιμές εξασφαλίζει όλο και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε κινητή, σταθερή, ιντερνέτ και τηλεόραση.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στη Cyta, προκειμένου να πάψει να βρίσκεται όλο και πιο πίσω από τον ανταγωνισμό, με ή χωρίς διαδικασίες ιδιωτικοποίησης.