Το κακάο και η αφρικανική οικονομία
07:29 - 23 Μαΐου 2016
Η Αφρική προσπαθεί να απεγκλωβιστεί από την εξάρτηση των οικονομιών της από τις εξαγωγές πρώτων υλών. Τα προηγούμενα χρόνια, οι «αφρικανικοί λέοντες» σε αντίθεση με τις «ασιατικές τίγρεις» βάσισαν την ανάπτυξή τους στο πλούσιο υπέδαφος και όχι στην εκβιομηχάνιση. Τώρα με την κρίση στην αγορά των πρώτων υλών πολλές αφρικανικές χώρες αναθεωρούν αυτό το οικονομικό μοντέλο.
Η αξιοποίηση του προνομιακού ρόλου που έχουν ορισμένες χώρες στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτήν την πρόκληση. Για παράδειγμα, η παραγωγή κακάο.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Δυτική Αφρική, με τα 23 εκατομμύρια κατοίκους της, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Σύμφωνα με το Βαρόμετρο 2015 για το κακάο που δημοσιεύθηκε από διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει περισσότερο από 1,7 εκατομμύριο τόνο κακάο ετησίως. Η Γκάνα είναι η δεύτερη με 897 χιλιάδες τόνους.
Σήμερα, για πολλούς πολίτες της Ακτής Ελεφαντοστού, η σοκολάτα, το τελικό προϊόν του κακάο, είναι μια πολυτέλεια. Άλλωστε, η μετατροπή του κακάο σε καταναλωτικά προϊόντα όπως η σοκολάτα είναι υπόθεση της Ευρώπης και των ΗΠΑ που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αλλά και καταναλωτές σοκολάτας στον κόσμο.
Αυτό τώρα αλλάζει καθώς η κυβέρνηση της χώρας θέλει να προωθήσει την παραγωγή σοκολάτας. Η σοκολάτα «Made in Ακτή Ελεφαντοστού» είναι το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας. Στόχος της η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η τόνωση της κατανάλωσης.
Η Ακτή Ελεφαντοστού έχει ως στόχο να επεξεργαστεί το 50% της παραγωγής της κακάο προκειμένου να παραχθεί σκόνη κακάο, βούτυρο κακάο ή σοκολάτα έως το 2020.Το πρώτο βήμα είναι η εσωτερική αγορά και μετά οι εξαγωγές.
Τα αποτελέσματα είναι ορατά: όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ στην οικονομική πρωτεύουσα Αμπιτζάν πωλούν σοκολάτα «Made in Ακτή Ελεφαντοστού», ενώ καφενεία προσφέρουν επίσης σπιτικές σοκολάτες. Πολλές μικρές επιχειρήσεις παραγωγής σοκολάτας έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν και όλα δείχνουν ότι σύντομα η παραγωγή θα περάσει σε βιομηχανικό επίπεδο.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα είναι το πρόκριμα για τη βιομηχανική επεξεργασία και άλλων γεωργικών προϊόντων στα οποία είναι leader στην παγκόσμια αγορά. Για παράδειγμα η παραγωγή κάσιους. Ήδη, η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη εξαγωγέας κάσιους στον κόσμο. Τα περιθώρια βιομηχανικής επεξεργασίας του συγκεκριμένου προϊόντος είναι μεγάλα καθώς το κάσιους είναι επίσης η πρώτη ύλη για ένα υποκατάστατο γάλακτος που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: euro2day