Powered by

Κάμερον: Αυτοκαταστροφική επιλογή το Brexit

Η ψήφος υπέρ της εξόδου από την ΕΕ θα ήταν η αυτοκαταστροφική επιλογή, προειδοποίησε εκ νέου ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον ενόψει του δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας στην Ένωση που απέχει πλέον μόλις ένα μήνα.

«Αντίθετα η παραμονή στην Ένωση θα σήμαινε πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε στη σωστή τροχιά», επισήμανε ο κ. Κάμερον αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη σημασία της ενιαίας αγοράς. Πρόσθεσε ότι το οικονομικό επιχείρημα υπέρ της παραμονής είναι επίσης το ηθικό επιχείρημα που πολλοί αναζητούν.

Ο κ. Κάμερον μιλούσε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος παρουσίασε την ανάλυση του υπουργείου του για το βραχυπρόθεσμo κόστος ενός ενδεχόμενου ‘Brexit’.

Οι οικονομολόγοι του Υπουργείου Οικονομικών, όπως σημείωσε κ. Όσμπορν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εντός ενός ή δύο ετών θα προκαλούταν συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ, υποτίμηση της στερλίνας, άνοδος του πληθωρισμού, αύξηση της ανεργίας, σοκ στις τιμές της αγοράς κατοικίας και αύξηση του κρατικού δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι μέσα στα δύο επόμενα χρόνια το ΑΕΠ της χώρας θα μειωνόταν κατά 3,6%, ίσως και κατά 6%, με την οικονομία να επιστρέφει σε ύφεση. Ο πληθωρισμός θα αυξανόταν πάνω από 2% εντός ενός έτους πλήττοντας κυρίως τις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, ενώ παράλληλα το κόστος των στεγαστικών δανείων θα αυξανόταν. Οι τιμές των σπιτιών θα έπεφταν από 10% έως 18% και η πτώση της στερλίνας θα σήμαινε ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό και οι εισαγωγές θα ήταν ακριβότερες. Παράλληλα το Brexit θα είχε άμεση επίπτωση στην αγορά εργασίας με τουλάχιστον μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας να χάνονται εντός δύο ετών.

Ο τέως Υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ από την εκστρατεία Vote Leave έκανε λόγο για «βαθιά προκατειλημμένες» προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών που δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τα πλεονεκτήματα της εξόδου.

Ο κ. Όσμπορν αντέτεινε ότι όποιος ψηφίσει υπέρ του Brexit θα ψηφίζει εν γνώσει του υπέρ της οικονομικής ύφεσης.

Της εν λόγω ανάλυσης είχε προηγηθεί άλλη μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Brexit, η οποία είχε υπολογίσει ότι κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα έχανε 4.300 λίρες τον χρόνο εκτός ΕΕ και η οικονομία θα ήταν κατά 6% του ΑΕΠ συρρικνωμένη έως το 2030.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας