Powered by

Οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά του Βιετνάμ

Οι δεσμοί με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, ιδιαίτερα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο για τις αξιώσεις του στη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας. 

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα άρει πλήρως το εμπάργκο στις πωλήσεις θανατηφόρων όπλων στο Βιετνάμ, υπογραμμίζοντας τις θερμές σχέσεις μεταξύ των πρώην εχθρών εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο για τη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας.

Το Reuters επισημαίνει πως ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Βιετνάμ από το 1995 και μετά, οπότε οι δεσμοί των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν. Ο Ομπάμα έχει τοποθετήσει μια στρατηγική «επανεξισορρόπησης» με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Το Βιετνάμ έχει εξελιχθεί σε ζωτικής σημασίας κομμάτι αυτής της στρατηγικής, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας.

«Η απόφαση να αρθεί ο αποκλεισμός δε βασίστηκε στην Κίνα ή άλλες παρόμοιες σκέψεις, βασίζεται στην επιθυμία μας να ολοκληρώσουμε μια μακρά διαδικασία μετατόπισης προς μια ομαλοποίηση με το Βιετνάμ», τόνισε ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ασιατικής χώρας, Τραν Ντάι Κουάνγκ.

Όπως πρόσθεσε, η επίσκεψή του σε έναν πρώην εχθρό, δείχνει ότι «τα αισθήματα μπορούν να αλλάξουν και η ειρήνη είναι πιθανή».

ΠΗΓΗ: euro2day

Δειτε Επισης

Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας