Powered by

Γιούνκερ: Πήραμε πολλά, δώσαμε λίγα στους Έλληνες

«Είμαστε εντελώς κοντά για μια νέα συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας» διαβεβαιώνει μέσω της Le Monde ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα τολμά να δηλώσει: «Τους έχουμε πάρει πολλά, τους έχουμε δώσει λίγα!». Ο λόγος για τους Έλληνες βεβαίως. Σαν ανταπόδοση προς τους Έλληνες προτείνει όμως άυλα αγαθά: «Θα πρέπει τουλάχιστον να τους επιστρέψουμε την αξιοπρέπειά τους» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξηγεί στη συνέχεια ότι «μια μείωση του χρέους θα ήταν αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας των Ελλήνων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει και καμία χρησιμότητα, δεδομένου ότι η χώρα δεν υποχρεούται να αποπληρώσει τίποτα τα επόμενα χρόνια».

Προειδοποιήσεις προς Γαλλία μέσω Ελλάδας
Ο κ. Γιούνκερ δεν έχασε επίσης την ευκαιρία για να εξηγήσει πόσο ο ίδιος «πάλεψε» για να μην βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και πόσο επικροτεί τις προσπάθειες των Ελλήνων. Συγκριτικά μάλιστα με την κοινωνική αναστάτωση στη Γαλλία δεν μπορεί να φαντασθεί, λέει, τι θα γινόταν εάν έπρεπε να επιβληθούν στη χώρα αυτή, οι ίδιες μεταρρυθμίσεις με αυτές στην Ελλάδα.

Έτσι, καλεί τη Γαλλία να «ξεκουνηθεί» κατά κάποιον τρόπο, γιατί «είναι η χώρα που θα μπορούσε να στείλει ένα συνεκτικό μήνυμα προς την την Ευρώπη για περισσότερη αλληλεγγύη, δημοσιονομική εξυγίανση και επενδύσεις».

Αυτό είναι κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν το τρίπτυχο στο οποίο θα μπορούσε να βασισθεί ένα αναγκαίο πλέον, νέο πρόγραμμα ευρωπαϊκής επανίδρυσης, μετά το δημοψήφισμα των Βρετανών τον Ιούνιο.

ΠΗΓΗ: DW

Δειτε Επισης

Αναβάθμιση προοπτικών της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από Fitch-Επιβεβαίωση αξιολόγησης στη βαθμίδα ΒΒΒ-
Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών