Powered by

Τσακαλώτος: Κοντά σε πολύ καλή λύση για το χρέος

Είμαστε κοντά σε μία «πολύ καλή λύση» για το χρέος, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής των Ελλήνων για το πολυνομοσχέδιο.

«Σε μία εβδομάδα με 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή ήταν η συμφωνία, όταν θα δούμε τη ρύθμιση για το χρέος και τη δόση. Τότε θα δούμε αν είχε δίκιο ο Κ. Μητσοτάκης ή ο Α. Σαμαράς. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε την εξυπνάδα σ’ αυτό το πολιτικό πόκερ να πει να μη βάλουμε τώρα όλα τα λεφτά στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε να συνεχίσουν ποντάρουν. Και πολύ φοβάμαι ότι θα χάσουν όλα τα λεφτά» σημείωσε.

«Υφεσιακά τα μέτρα, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα»
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις και το προσεχές Eurogroup, ενώ παραδέχθηκε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά, αλλά υπάρχει αντιστάθμισμα η ρύθμιση για το χρέος και η δόση. «Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά σε μία πολύ καλή λύση. Όλοι καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σελίδα και να φύγει από τον υφεσιακό κύκλο» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

«Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης είχε τρία στάδια: ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, κλείσιμο αξιολόγησης, χρέος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε καθυστέρηση, όπως και μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους θεσμούς. Τώρα υπάρχει η σύμπτυξη της διαδικασίας για το χρέος μαζί με την αξιολόγηση», ανέφερε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και έγινε περισσότερο αναλυτικός.

Είπε ότι «η εντολή του Eurogroup είναι να ελεγχθεί το χρέος σε τρία σκέλη: βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο. Για το βραχυπρόθεσμο είμαι αισιόδοξος. Μπορεί να υπάρξει μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό. Στο μεσοπρόθεσμο η ιδέα είναι να παρθούν πιο ριζικά μέτρα που θα ληφθούν το 2019. Και υπάρχει το μακροπρόθεσμο που είναι πέρα από το πρόγραμμα».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται