Powered by

Στα χέρια Κινέζου μεγιστάνα η Aston Villa

Ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος συμφώνησε να αγοράσει την ιστορική αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Aston Villa. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη από μια σειρά επενδύσεων Κινέζων στο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Ξι Ζινπίνγκ προσπαθεί να καταστήσει την Κίνα παγκόσμια υπερδύναμη στο άθλημα.

 

Η συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το Reuters είναι αξίας 60 εκατ. στερλινών (88 εκατ. δολαρίων), θα καταστήσει τον πρόεδρο του όχι και τόσο γνωστού Recon Group, Xia Jiantong, τον πρώτο άνθρωπο από την ηπειρωτική Κίνα που θα έχει πλήρως στην κατοχή του μια αγγλική ομάδα.

Υπό την ηγεσία του Ξι Ζινπίνγκ, ένθερμου φιλάθλου, η Κίνα έχει θέσει στόχο να κερδίσει κάποια μέρα το Παγκόσμιο Κύπελλο και έχει σχεδιάσει τεράστιες επενδύσεις σε ποδοσφαιρικές ακαδημίες, τηλεοπτικά δικαιώματα, μεταγραφές παικτών από το εξωτερικό και ομάδες του εξωτερικού.

Γενικότερα, το Πεκίνο σκοπεύει να αναπτύξει την εγχώρια αγορά αθλητισμού σε πέντε τρισ. γουάν (782 δισ. δολάρια) μέχρι το 2025, δηλαδή περίπου πέντε φορές όσο είναι τώρα.

Στο ποδόσφαιρο, οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν μια κοινοπραξία με την China Media Capital στην κεφαλή, αγόρασε ένα μερίδιο 400 εκατ. δολαρίων στην Manchester City.

Ωστόσο, η συμφωνία της Aston Villa δεν αποτελεί απλά επένδυση, αλλά ιδιοκτησία 100%. «Η κινεζική ιδιοκτησία θα αποφασίζει πλέον πώς θα διοικείται το club», εξήγησε ο Mark Dreyer, ιδιοκτήτης του ιστότοπου Sports Insider με έδρα το Πεκίνο.

ΠΗΓΗ: euro2day

Δειτε Επισης

Ανω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο ΕΕ για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας