Powered by

Μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων ετοιμάζει η ΕΕ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα στη σύνταξη μιας κοινής λίστας φορολογικών παραδείσων και κυρώσεων εναντίον τους, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το Reuters. Η κίνηση αποτελεί μέρος μιας σειράς δραστικών μέτρων κατά της φοροαποφυγής από εταιρίες και πλούσια μεμονωμένα άτομα.

 

Τα 28 κράτη μέλη έχουν προς το παρόν δικές τους ξεχωριστές μαύρες λίστες για τους φορολογικούς παραδείσους –ή τις λεγόμενες «μη συνεργάσιμες περιοχές δικαιοδοσίας»-, ωστόσο είναι διαφορετικές από κράτος σε κράτος και οι χώρες έχουν την ελευθερία να αποφασίσουν ποια περιοριστικά μέτρα θα επιβάλλουν, αν θελήσουν να το κάνουν. Η κίνηση του μπλοκ για συντονισμό στις λίστες έρχεται μετά την αποκάλυψη των Panama Papers τον Απρίλιο.

Σε συνάντησή τους την ερχόμενη Τετάρτη, οι Ευρωπαίοι υπουργοί αναμένεται να συμφωνήσουν τη σύνταξη ενός προσχεδίου της κοινής μαύρης λίστας μέχρι το Σεπτέμβριο και την οριστικοποίησή της το επόμενο έτος. Οι υπουργοί είχαν αναφέρει τον Απρίλιο ότι επιθυμούσαν η λίστα να οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά δεν μπορούν ακόμη να συμφωνήσουν το πώς ορίζεται ένας φορολογικός παράδεισος και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ακόμη περιλάβει καμία χώρα στις εθνικές τους μαύρες λίστες.

Μια ομάδα θα επιφορτιστεί με το καθήκον να θέσει τα κριτήρια βάσει των προτύπων του ΟΟΣΑ, ωστόσο ούτε ο oργανισμός έχει κάποια χώρα στη δική του λίστα.

Ως εκ τούτου, βάσει των συμπερασμάτων του προσχεδίου για τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας, οι υπουργοί θα προτείνουν «επιπρόσθετα κριτήρια» που μπορεί να εκτείνονται πέραν εκείνων του ΟΟΣΑ.

Το προσχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από τους απεσταλμένους των ευρωπαϊκών χωρών στις Βρυξέλλες, ενώ εκκρεμεί η υιοθέτησή του από τους υπουργούς.

ΠΗΓΗ: euro2day

Δειτε Επισης

Ανω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο ΕΕ για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας