Powered by

Τα «superbugs» μπορεί να κοστίσουν 100 τρισ. δολάρια

Οι σοβαρές λοιμώξεις από εξαιρετικά ανθεκτικούς στα φάρμακα ιούς –τα λεγόμενα superbugs- ενδέχεται να κοστίσουν τη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο αλλά και το συνολικό ποσό των 100 τρισ. δολαρίων οικονομικής παραγωγής μέχρι το 2050, σε περίπτωση που ο κόσμος δεν αναλάβει άμεση δράση για την επιβράδυνση της αύξησης της αντοχής στις φαρμακευτικές ουσίες, όπως προειδοποιεί νέα σχετική έκθεση.

 

Σύμφωνα με μια μελέτη για την ανθεκτικότητα των μικροβίων, οι σοβαρές λοιμώξεις από ανθεκτικούς ιούς αποτελούν «μια από τις μεγαλύτερες απειλές στην υγεία που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ανθρωπότητα». Εκφράζονται φόβοι ότι οι πανδημίες θα εξελιχθούν σε νόρμα καθώς τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Επικεφαλής της έρευνας είναι ο οικονομολόγος Jim O'Neill, ο οποίος προειδοποίησε στο κείμενο πως ο κόσμος ήδη αντιμετωπίζει μια ανησυχητική αύξηση στα superbugs, στην οποία οι γιατροί είναι ανήμποροι να απαντήσουν.

«Εκτιμούμε ότι μέχρι το 2050, 10 εκατ. ζωές το χρόνο και ένα σύνολο 100 τρισ. δολαρίων οικονομικής παραγωγής κινδυνεύουν από την αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων, αν δε βρούμε προληπτικές λύσεις τώρα για να επιβραδύνουμε την αύξηση», τονίζεται στην έκθεση σύμφωνα με το CNBC.

Ο O'Neill υποστήριξε ότι, με τους τωρινούς ρυθμούς, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από όταν ξεκίνησε τη μελέτη του το 2014. Χαρακτήρισε το νούμερο «πραγματικά συνταρακτικό» και έκανε λόγο για «τραγικό ανθρώπινο» αλλά και «απόλυτα πραγματικό οικονομικό κόστος».

ΠΗΓΗ: euro2day

Δειτε Επισης

Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed