Richard Chambers: Αυξημένοι κίνδυνοι για το επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή

Σημαντικές αλλαγές έχουν επέλθει στο επάγγελμα του εσωτερικού ελεγκτή, σύμφωνα με τον Richard  F.  Chambers, Πρόεδρος & Διευθύνοντας Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών (The IIA) από τις ΗΠΑ, keynote ομιλητής στο «The Cyprus Internal Audit Forum», την Πέμπτη 19 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Hilton Park στη Λευκωσία. 

«Στην αρχή του επαγγέλματος συγκεντρωνόμασταν στο χρηματοοικονομικό έλεγχο και ρίσκο που αντιμετωπίζει ένας οργανισμός με χρονικό ορίζοντα μόνο το παρελθόν. Σήμερα κοιτάζουμε τον έλεγχο για απάτη, το τεχνολογικό ρίσκο, το επενδυτικό ρίσκο, γενικά ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο ρίσκων, με χρονικό ορίζοντα το παρών και το μέλλον», εξήγησε ο κ. Chambers.

Ο κ. Chambers αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένα ρίσκα που αντιμετωπίζει το επάγγελμα:

1. Αυξημένες προσδοκίες από τους stakeholders
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αποδοτικότητα του εσωτερικού ελέγχου που κρίνεται από το ΔΣ του οργανισμού που δεν βρίσκονται συνεχώς στην εταιρεία. Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες (stakeholders) θα περιμένουν συνεχώς περισσότερα από τους εσωτερικούς ελεγκτές. Θα χρειαστούν διαβεβαίωση ότι η λειτουργεί μια χαρά, είναι η διοίκηση αποδοτική, τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε διαχειρίζονται αποτελεσματικά, για να μην βρεθούν προς εκπλήξεως σε κάποιο κίνδυνο
Aκόμη, η Εκτελεστική Διεύθυνση θέλουν τη συμβουλή των εσωτερικών ελεγκτών καθώς βρισκόνται στη διαδικασία ενός σχεδιασμού, και όχι στη μετά την απόφαση που θα υπάρχουν εμφανείς ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού. 

Η Διεύθυνση αναζητά κατά πόσο το σύστημα εσωτερικού ελέγχου είναι αποδοτικό καθώς η σύστασή του κοστίζει αρκετά. Όπως σημείωσε ο κ. Chambers, η απόδοση ενός συστήματος εσωτερικού ελέγχου δεν μπορεί να μετρηθεί με συγκεκριμένους δείκτες. «Για αυτό πρέπει να ελέγχουμε και εμείς οι ίδιοι εάν είμαστε τόσο αποδοτικοί όσο απαιτείται από την επένδυση του οργανισμού», συμπλήρωσε.

2. Αυστηροί νομοθετικοί κανόνες και το ρίσκο χρηματικής ποινής
Στρατιώτες και επέκταση στις τράπεζες θεωρούν τους εσωτερικούς ελεγκτές οι νομοθέτες και ελεγκτές του Κράτους. Οι κυβερνητικοί ελεγκτές και νομοθέτες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το έργο των εσωτερικών ελεγκτών για τον δικό τους έλεγχο. Αυτό δημιουργεί το κίνδυνο «σκιάς» στις πληροφορίες από τη Διεύθυνση προς τους εσωτερικούς ελεγκτές μειώνοντας την αποδοτικότητα τους.

3. Τεχνολογικά ρίσκα και διαδικτυακή ασφάλεια
«Δεν πρέπει να διαβεβαιώνουμε ότι η ασφάλεια είναι απόλυτη γιατί κάποια στιγμή θα γίνει παραβίαση του συστήματος. Οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι στο τι θα κάνουμε μετά που θα γίνει η παραβίαση και όχι τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε να μη γίνει παραβίαση», υπέδειξε ο κ. Chambers. 

 4. Έλεγχος εταιρικής κουλτούρας
H εταιρική κουλτούρα μπορεί να είναι η πηγή εταιρικής απάτης και οι εσωτερικοί ελεγκτές έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση να ελέγξουν την εταιρική κουλτούρα. Θα πρέπει να ελέγξουν όχι μόνο γιατί κάποιο στέλεχος δεν ακολούθησε μια διαδικασία αλλά τα κίνητρα που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν