Powered by

G7: Νομισματική πολιτική και τόνωση οικονομίας στο επίκεντρο

Το μεγάλο χάσμα σε σχέση με τη νομισματική πολιτική που ακολουθείται και με τους τρόπους ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας, αναμένεται να καταδείξει η συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών της ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών στον πλανήτη (G7), οι οποίοι συναντώνται εντός της εβδομάδας στην Ιαπωνία.

 

Η ομάδα των G7 – συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι – θα έχουν μια διήμερη συνεδρία, η οποία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή (20 Μαΐου).

Η Ιαπωνία που φιλοξενεί τη συνάντηση θα επιδιώξει να αποκομίσει τη θετική γνώμη των υπολοίπων χωρών σε σχέση με τη θέση της ότι τα δημοσιονομικά πακέτα τόνωσης της οικονομίας είναι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς το ράλι του ιαπωνικού γιεν πλήττει τις εξαγωγές και επιταχύνει την επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας.

Ωστόσο, η απειλή του Τόκιο για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να αναστρέψει την πορεία ανόδου του γιεν το έχει φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τις άλλες χώρες των G7, συμπεριλαμβανομένου των ΗΠΑ, η οποία απέρριψε την πρόταση ότι το ιαπωνικό νόμισμα είναι πολύ ισχυρό. Η Ουάσιγκτον έθεσε πρόσφατα την Ιαπωνία σε μια νέα λίστα παρακολούθησης του νομίσματος της, μαζί με την Κίνα και τη Γερμανία.

Η ομάδα των G7 – στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία - θα εκμεταλλευτούν τη συνάντηση για να οριστικοποιήσουν την στρατηγική τους για αποφυγή μιας παγκόσμιας ύφεσης.

Τον Απρίλιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε, για τρίτη φορά μέσα σε έξι μήνες, τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών εγείρει ανησυχίες ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να παραστεί στη συνάντηση στην Ιαπωνία.

"Υπάρχουν πολλά μέρη της παγκόσμιας οικονομίας στα οποία υπάρχει αβεβαιότητα”, τόνισε την Τρίτη από το Τόκιο ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών Taro Aso.

“Πώς η G7 συντονίζει τις προσπάθειες για αντιμετώπισή της αβεβαιότητας θα είναι ένα σημαντικό θέμα των συζητήσεων”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο ΕΕ για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας
«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας