Οι φυσικές υποδομές το μεγάλο κόστος του διαδικτύου

Το διαδίκτυο έχει πλέον καταστεί συνώνυμο των τηλεπικοινωνιών, ενώ η διείσδυση του στην καθημερινότητα μας έχει αλλάξει άρδην τόσο τις παραδοσιακές μορφές τηλεπικοινωνιών όσο και τη δομή τους, επισήμανε ο διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab στο ΜΙΤ.

Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε η CYTA με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τηλεπικοινωνιών, ο Μιχάλης Μπέλτσας που βρέθηκε για δύο μόνο μέρες στην Κύπρο, χαρακτήρισε το διαδίκτυο ως το μέσο που έχει αυξήσει την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και έχει εξαλείψει τη διαφορετικότητα, καθώς, όπως υπογράμμισε, όλοι επικοινωνούν με το ίδιο πρωτόκολλο και όλοι ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.

Σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο ο κ. Μπέλτσας αναφέρθηκε στο ερώτημα κατά πόσον αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση στην κοινωνία των πληροφοριών κάτι το οποίο όμως, όπως είπε, δεν σημαίνει και δωρεάν παροχή. Παράλληλα, ανέφερε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα το 50% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ για ένα δισεκατομμύριο άτομα δεν υπάρχει προοπτική επαφής του με το ίντερνετ.     

Αναφερόμενος στο μέλλον της συνδεσιμότητας ο διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab είπε πως ενώ οι συσκευές τείνουν στην πλειοψηφία τους να είναι ασύρματες, οι υποδομές θα είναι ενσύρματες (οπτικές ίνες και αντένες). Χαρακτήρισε μάλιστα τις φυσικές υποδομές ως το μεγαλύτερο κόστος του διαδικτύου και κάλεσε, την ίδια ώρα, τους παροχούς τηλεπικοινωνιών να επενδύσουν σε υποδομές. Πρόσθεσε δε πως στον τομέα αυτό η Κύπρος είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι η Ελλάδα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημασία της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην επιχειρηματικότητα,  έτσι ώστε να διαχέεται σε όλους τους τομείς της κοινωνίας η πρόοδος και η ανάπτυξη.

Ερωτηθείς για τα μελλοντικά επιτεύγματα του Media Lab στο ΜΙΤ, ο κ. Μπέλτσας είπε πως έχει αναπτυχθεί η τεχνολογία η οποία σε λιγότερο από δέκα χρόνια θα παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα που έχουν τεχνητά μέλη να αναπτύξουν και την αίσθηση της αφής στα εν λόγω μέρη, ενώ η τύφλωση θα μπορεί εν μέρει να θεραπεύεται.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μπλέτσα στην Κύπρο ο αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της CYTA, Μιχάλης Αχιλλέως, ανέφερε ότι ο κ. Μπλέτσας  συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε αυτούς που γράφουν την ιστορία και το μέλλον των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Επίσης, ο κ. Αχιλλέως, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών διεθνώς, αφού τα παραδοσιακά μοντέλα ανάπτυξης, γύρω από τις κλασσικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, έχουν εξαντλήσει τα όριά τους και επισήμανε την ανάγκη δραστηριοποίησης σε νέα μοντέλα ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία.

Δειτε Επισης

Ο όρος «ψηφιακή πολιτότητα» και η «Σύνοδος για την Συμμετοχική Ψηφιακή Πολιτότητα»
PLATX: Μνημόνιο συνεργασίας με e& Egypt-Πού θα εστιάσει και τι υπογραμμίζει η συγκεκριμένη κίνηση
Το IN Business TV στο μεγάλο τεχνολογικό γεγονός Huawei Connect 2024 στο Παρίσι (video & pics)
AWS: Οι δυνατότητες του cloud, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και η επένδυση μεγατόνων στις ΑΠΕ
Human Centric: Αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης σε καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός λειτουργεί προς όφελος της επιχείρησής σας
Στις εγκαταστάσεις της Dynamic Works ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Primetel Business Networking Event: Ο έμπιστος συνεργάτης της σύγχρονης κυπριακής επιχείρησης (video)
Στο διεθνές συνέδριο για θέματα τεχνολογίας «Tallinn Digital Summit» ο Ν. Δαμιανού-Σειρά επαφών στην Εσθονία
Παρουσίασε σε «Διπλωματικό Σαλόνι» στο Ισραήλ το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου ο Σκουρίδης