Powered by

Πώς το «Game of Thrones» απογείωσε τον τουρισμό της Β. Ιρλανδίας

Δεν μπορούσε κανείς να διανοηθεί την έκταση της επιτυχίας που θα είχε η μεταφορά της σειράς των βιβλίων του George Martin «A song of Ice and Fire» στη μικρή οθόνη, υπό τον τίτλο «Game of Thrones» της οποίας για έκτη σεζόν τα νούμερα τηλεθέασης χτυπάνε κόκκινο. Μεγάλος κερδισμένος και η Βόρειος Ιρλανδία που ρίσκαρε αποδεχόμενη την πρόταση του τηλεοπτικού δικτύου HBO να πραγματοποιηθούν τα γυρίσματα της σειράς στο έδαφος της, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι φανατικοί τηλεθεατές της σειράς να επισκέπτονται τους χώρους γυρισμάτων στη χώρα.

Μάλλον το Λονδίνο και το Λος Άντζελες θα πρέπει να τρίζουν τα δόντια τους, αφού αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν τα γυρίσματα της εν λόγω τηλεοπτικής σειράς όταν το 2008 το τηλεοπτικό δίκτυο αναζητούσε χώρο για τη διεξαγωγή των γυρισμάτων της σειράς. Από την πλευρά της πάντως, το Northern Ireland Screen, πρακτορείο που στόχο έχει την αύξηση των ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στη Βόρειο Ιρλανδία, συναντήθηκε με το τηλεοπτικό δίκτυο και συμφώνησε όπως διεξαχθούν τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν με το πρακτορείο να επενδύει €4 εκατ.  Η απόδοση της επένδυσης απέφερε στην οικονομία της χώρας €26,5 εκατ. Εκμεταλλευόμενη τη δημοτικότητα της σειράς, κατά την περσινή πέμπτη σεζόν της σειράς, η Βόρεια Ιρλανδία επένδυσε €15,6 εκατ. και είδε τα έσοδα της από της φιλοξενία του πληρώματος του Game of Thrones να ανέρχονται στα €143,2 εκατ.

Οι πιο πάνω αριθμοί δεν περιλαμβάνουν τα έσοδα από τους, ανά το παγκόσμιο, τουρίστες που ολοένα και περισσότερο επιλέγουν τη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς επιθυμούν να επισκεφθούν τους χώρους που διεξάγονται τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς, να φωτογραφηθούν με σπαθιά και ασπίδες και να θαυμάσουν τα «μυστηριώδες» κάστρα που φιλοξενούν τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς ήρωες. Μάλιστα, η αυξημένη εισροή τουριστών στην περιοχή των γυρισμάτων, επτά λεωφορεία ημερησίως, ορισμένες φορές δυσχεραίνουν τη δουλειά του τηλεοπτικού συνεργείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βόρειος Ιρλανδία δεν είναι η μόνη χώρα που εκμεταλλεύεται τουριστικά τη δημοτικότητα τηλεοπτικής σειράς. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί και η Νέα Ζηλανδία όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και είδε τα έσοδα της από τον τουρισμό να αυξάνονται από €4,7 εκατ. σε €9,1 εκατ.  

Η Μάλτα μικρότερη από την Κύπρο ακολουθεί τα χνάρια των πιο πάνω χωρών. Ωστόσο, η Κύπρος δεν φαίνεται να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα ειδυλλιακά της τοπία, τον καλό καιρό και την γεωγραφική της θέση ώστε να προσελκύσει τηλεοπτικά δίκτυα τα οποία θα αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για το τουριστικό της προϊόν. Ας ακολουθήσει, λοιπόν, το παράδειγμα του ξεχασμένου χωριού του Cushendum που σήμερα δέχεται χιλιάδες επισκέπτες.

 

Δειτε Επισης

Η άτεγκτη στάση των συντεχνιών βάζει σε κίνδυνο τη ξενοδοχειακή βιομηχανία-«Όχι» και από ΣΕΚ στη μεσολαβητική πρόταση
ACTTA: Χοροεσπερίδα φιλανθρωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο των δράσεων για τα 70 χρόνια λειτουργίας του
Ρίχνουν δίκτυα στην πολωνική αγορά-Συνάντηση ΕΤΑΠ Αμμοχώστου με ταξιδιωτικούς πράκτορες από την χώρα
Άνοιξε εντός του Sunset Gardens το Nomad Bread & Coffee-Μοντέρνες και ευρύχωρες εγκαταστάσεις(pics)
Lordos Hotels: Αναδιοργάνωση θυγατρικής και σε νέα βάση η λειτουργία του Golden Coast Hotel
Στην Αγία Νάπα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος η Υφ. Ναυτιλίας-Συναντήθηκε με το Δήμαρχο
ΕΤΑΠ Πάφου: Χρηματοδότηση έως €25.000 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις-100% χρηματοδότηση
Aphrodite Hills Resort και όμιλος PERHA συνεργάζονται για το ετήσιο Σαββατοκύριακο αγάπης και συνεισφοράς
Παραμένει αισιόδοξος και ρίχνει το γάντι στις συντεχνίες για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου
Βάζουν σε μπελάδες την ξενοδοχειακή βιομηχανία οι συντεχνίες-«Όχι» ΠΕΟ και επιφυλάξεις ΣΕΚ για την μεσολαβητική