Powered by

Χαννίδης Vs Δημητρίου ενόψει βουλευτικών

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατία των πολιτικών κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών και ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Μάριος Χαννίδης και ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την οικονομία.

1.    Πού τάσσεστε όσον αφορά στις απεργίες και το δικαίωμα των πολιτών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες;
Χαννίδης: Η άτακτη υποχώρηση του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου μετά το κατσάδιασμα που υπέστησαν από τον γενικό εισαγγελέα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι οι προθέσεις τους για νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας δεν ήταν καθόλου αθώες. Γιατί, η προσπάθεια των κυβερνώντων να θεσμοθετήσουν εναντίον του δικαιώματος των εργαζομένων στην απεργία θα οδηγεί αναπόφευκτα σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο ποινικοποίησης της απεργίας, που ήταν εξαρχής και ο στόχος τους. Από το 2004 η κοινωνία και η πολιτεία αποφάσισαν ότι το δικαίωμα στην απεργία δεν δύναται να ποινικοποιηθεί, προτάσσοντας μάλιστα την έννοια του κοινωνικού διαλόγου. Η Βουλή αλλά και η κοινωνία γενικότερα, παρά τα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για νομοθετική ανατροπή των εργασιακών συμφωνιών και δικαιωμάτων, παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες όσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα και τον κοινωνικό διάλογο. Εν κατακλείδι, η όποια προσπάθεια κατάργησης του κοινωνικού διαλόγου πλήττει όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.

Δημητρίου: Να ξεκαθαρίσω αρχικά πως το δικαίωμα στην απεργία είναι αναφαίρετο και κατοχυρωμένο για όλους. Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορούν οι υπηρεσίες μιας χώρας που η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές να άγονται και να φέρονται από μια μερίδα εργαζομένων που δικαίως έστω διεκδικούν δικαιώματα. Δεν γίνεται για παράδειγμα, να παραλύει το λιμάνι της Λεμεσού και μαζί και η οικονομία της χώρας. Όπως επίσης είναι αδικαιολόγητη η ταλαιπωρία των πολιτών από απεργίες σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Η πρόσφατη απεργία στα νοσοκομεία είναι ένα παράδειγμα για το ότι χρειάζεται να ρυθμιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες. Με σεβασμό στη διαδικασία επίλυσης της διαφοράς αλλά πρωτίστως με σεβασμό στους πολίτες και στα δικαιώματά τους. 

2.    Πιστεύετε στην εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στο ΓΕΣΥ. Ναι ή όχι και γιατί;
Χαννίδης: Ακόμη και η Τρόικα τάχθηκε υπέρ του μονοασφαλιστικού στο Γενικό Σχέδιο Υγείας. Και η απορία είναι γιατί η κυβέρνηση, που πάντα επικαλείται την Τρόικα και τη σοφία της, όπως για παράδειγμα στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της CYTA και άλλων ημικρατικών οργανισμών, σε αυτή τη περίπτωση προσπαθεί με τεχνάσματα να βάλει από την πίσω πόρτα τις ασφαλιστικές εταιρείες. Προφανώς για να εξυπηρετήσουν το τραπεζικό κεφάλαιο, σε βάρος όμως των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας. Ας προχωρήσουν επιτέλους με την εφαρμογή ενός μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ που να εξυπηρετεί τους πολίτες και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών του ασφαλιστικού τομέα. Το ΑΚΕΛ στα θέματα της Υγείας όπως και στο Κυπριακό και σε όλα τα θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη έχει επαναλάβει πολλές φορές και το έχει αποδείξει ότι θα στηρίξει προσπάθειες της κυβέρνησης που θα κινούνται στο σωστό πλαίσιο, δηλαδή την ισότητα στην πρόσβαση και ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας για όλους τους πολίτες. Έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στους γονείς μας, στον συνάνθρωπό μας να διεκδικήσουμε δημιουργικά αλλά και δυναμικά αυτό που είναι δικαίωμα: την ισότιμη, ποιοτική υγεία όλων των πολιτών. 

Δημητρίου: Μακάρι το πρόβλημα να ήταν απλά στη φιλοσοφία του ζητήματος, την οποία στο τέλος της μέρας θα καθορίσει η ίδια η αγορά. Αυτό που πρέπει να προβληματίσει είναι το γιατί για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό εδώ και δεκαετίες δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα προόδου. Δυστυχώς, τα διάφορα εμπλεκόμενα συμφέροντα δεν επιτρέπουν σ’ αυτήν την προσπάθεια να προχωρήσει ούτε και στο ελάχιστο. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει άλλη καθυστέρηση κι άλλες αναβολές για ένα ζήτημα το οποίο είναι κυριολεκτικά ζωής και θανάτου και θέλω να πιστεύω πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις όπως εξήγγειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

3.    Πρέπει το κράτος να διατηρεί ρόλο επιχειρηματία; Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών;
Χαννίδης: Η CYTA είναι το διαμάντι των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Τα τελευταία χρόνια προσέφερε στο κράτος πέραν των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2015, ο οργανισμός παρουσίασε κέρδη 95 εκατομμυρίων, παρά τα βαρίδια που το ταλαιπωρούν, όπως η τιμολογιακή πολιτική που του επιβάλλει ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών. Σίγουρα χρειάζεται εκσυγχρονισμός, τεχνολογική αναβάθμιση και κατάργηση των δημοσιοϋπαλληλικών νοοτροπιών για μπορέσει η CYTA να παραμείνει κερδοφόρα και ανταγωνιστική. Και ακριβώς εδώ είναι το στοίχημα, όχι στο ξεπούλημα!

Δημητρίου:Το κράτος πρέπει να διατηρεί ρόλο ρυθμιστή και να παρεμβαίνει όπου και όπως χρειάζεται για να υπερπηδούνται προβλήματα και ταλαιπωρίες. Η εποχή του κράτους επιχειρηματία έχει παρέλθει, πιστεύω ανεπιστρεπτί. Καταφέραμε να πτωχεύσουμε εταιρείες όπου το κράτος είχε ρόλο επιχειρηματία και μάλιστα σε μονοπωλιακές καταστάσεις. Η μετεξέλιξη στο μοντέλο διοίκησης των ημικρατικών οργανισμών είναι μονόδρομος και αυτή η μετεξέλιξη μπορεί να αποδώσει με στρατηγικούς επενδυτές που θα αναλάβουν τη διοίκηση και τη διαχείριση μέσα από πλειοψηφικά πακέτα. Το κράτος βέβαια χρειάζεται να διασφαλίσει πως τα έσοδά του από τη μετοχοποίηση ή ιδιωτικοποίηση, δεν έχει σημασία ο τίτλος αλλά η ουσία, θα είναι τόσα που θα αντικατοπτρίζουν την αξία των πόρων που σήμερα διαχειρίζεται το κράτος. 

Δειτε Επισης

Η συνδρομή της AWS στα success stories των πελατών της και η απήχηση του cloud στις επιχειρήσεις της Κύπρου
Ο Χρίστος Αγγελίδης νέος Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ-Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα
Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Αρχίζει rebranding της Κύπρου με επίκεντρο τις διεθνείς αγορές-Τα πέντε οφέλη από τη νέα αναβάθμιση της οικονομίας
Καταπέλτης για τις απεργίες ο Χριστοδουλίδης-Το κράτος δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις
Λούης Ποχάνης: Κεφαλαιώδους σημασίας σ’ ένα άστατο κόσμο η ασφάλιση των επιχειρήσεων
Σταύρος Σταύρου: Οι επιχειρηματίες της χώρας μας έχουν ισχυρές αντιστάσεις στις κρίσεις-Πρότυπα οι βραβευθέντες
Γιώργος Μιχαήλ: Επιβραβεύουμε business leaders που τόλμησαν, οραματίστηκαν και κατάφεραν να διαπρέψουν