H θέση της Κύπρου, τα Panama Papers και οι απαντήσεις για τις λίστες

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία χαρακτηρίζει τόσο τις αντιδράσεις όσο και τη στάση αρμόδιων φορέων στην Κύπρο σε σχέση με τη μεγάλη αποκάλυψη των δεδομένων στα Panama Papers.

Τα χιλιάδες ονόματα, διευθύνσεις, νομικά και φυσικά πρόσωπα που καταγράφονται στα αρχεία των Panama Papers βεβαίως και δεν συνεπάγονται αυτομάτως παράνομες διαδρομές χρήματος, φοροδιαφυγή ή μαύρο χρήμα. Παρόλα αυτά οι αρχές της Κύπρου οφείλουν να ερευνήσουν τα εποπτευόμενα μέλη τους, προκειμένου να εξαφανιστεί κάθε σκιά πάνω από την Κύπρο.

«Ψυχραιμία και τήρηση διαδικασιών»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, τόνισε: «Έχω πολλές φορές τονίσει ότι η Κύπρος συμμορφώνεται με όλες τις οδηγίες και τους νόμους που επικρατούν όχι μόνο στη χώρα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης συστήνω σε όλους τους εποπτευόμενους να μην φοβούνται τίποτε, να ακολουθούν τις ορθές διαδικασίες. Όποια υπόθεση εντοπίζεται και επισημαίνεται ως ύποπτη οδηγείται απευθείας στη ΜΟΚΑΣ. Η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τις εξελίξεις με τα Panama Papers».

«Θέμα προτεραιότητας και ελέγχου»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, τόνισε ότι οι εποπτευόμενοι δηλαδή τα δικηγορικά γραφεία, ευθυγραμμίζονται με τις νομοθεσίες και τις οδηγίες που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, τονίζει ότι δύο είναι οι βασικές κινήσεις που ο Σύλλογος πραγματοποιεί:
-Ιεραρχεί το ζήτημα με τα Panama Papers ως βασική προτεραιότητα και
-Άμεσος έλεγχος στα αρχεία και το πελατολόγιο του κάθε δικηγορικού γραφείου.

«Για μας είναι απλά τα πράγματα ως δικηγορικά γραφεία αφού εφαρμόζουμε με αφοσίωση την αρχή ¨Να γνωρίζεις τον πελάτη σου, γνωστό στην αγγλική ως Know your client. Με αυτόν τον τρόπο αναχαιτίζονται κίνδυνοι και ρίσκα που ενέχει ένας άγνωστος πελάτης. Δεν νομίζω ότι η Κύπρος θα βγει χαμένη από αυτή την ιστορία, αντίθετα πιστεύω ότι θα ενισχυθεί το καλό της όνομα. Απαιτείται ψυχραιμία έναντι της ιστορίας με τα Panama Papers».

«Η Κύπρος έχει πολλάκις ελεγχθεί από την τρόικα»
Με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association, Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας στο InBusinessNews τόνισε: «Η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την υπόθεση με τα Panama Papers. Η χώρα είναι πλήρως συμμορφωμένη με νόμους και οδηγίες και λειτουργεί απόλυτα εναρμονισμένοι με το νομικό πλαίσιο για την εγγραφή εταιρειών».

Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης κρίνει ως καθοριστικής σημασίας τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος σε σχέση με όσα αναφέρονται εντός συνόρων για το ζήτημα, τονίζοντας: «Δεν θεωρώ ότι η Κύπρος πρέπει να μπει σε απολογητικό ρόλο. Η χώρα εφαρμόζει κάθε νόμο και κάθε νομοθεσία και δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τίποτε. Αντίθετα χώρες που έσπευσαν το 2013 να ενισχύσουν κακές φήμες για την Κύπρο, σήμερα εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις λίστες των Panama Papers».

 

Δειτε Επισης

Συνεργασία ΤΕΠΑΚ και Energame-Στόχος να γεφυρωθεί το χάσμα ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας
Κορυφαίοι ομιλητές στον τομέα της ογκολογίας και της ανακουφιστικής φροντίδας σε επιστημονικό συνέδριο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου
Υπέγραψαν MoU και ενώνουν δυνάμεις για έλευση νέων επενδύσεων στην Κύπρο ΧΑΚ και Invest Cyprus
Φεύγουν με εφάπαξ έως και €113.000 έκαστος 936 δημόσιοι υπάλληλοι το 2025-Πέραν των €430 εκ. για συντάξεις
Οι 19 περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει η ανάπτυξη στο Παττίχειο Πάρκο Λάρνακας
Νέος γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών ο Ανδρέας Ζαχαριάδης-Πού πάει ο Γιώργος Παντελή
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν