powered by

H θέση της Κύπρου, τα Panama Papers και οι απαντήσεις για τις λίστες

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ηρεμία χαρακτηρίζει τόσο τις αντιδράσεις όσο και τη στάση αρμόδιων φορέων στην Κύπρο σε σχέση με τη μεγάλη αποκάλυψη των δεδομένων στα Panama Papers.

Τα χιλιάδες ονόματα, διευθύνσεις, νομικά και φυσικά πρόσωπα που καταγράφονται στα αρχεία των Panama Papers βεβαίως και δεν συνεπάγονται αυτομάτως παράνομες διαδρομές χρήματος, φοροδιαφυγή ή μαύρο χρήμα. Παρόλα αυτά οι αρχές της Κύπρου οφείλουν να ερευνήσουν τα εποπτευόμενα μέλη τους, προκειμένου να εξαφανιστεί κάθε σκιά πάνω από την Κύπρο.

«Ψυχραιμία και τήρηση διαδικασιών»
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Δήμητρα Καλογήρου, τόνισε: «Έχω πολλές φορές τονίσει ότι η Κύπρος συμμορφώνεται με όλες τις οδηγίες και τους νόμους που επικρατούν όχι μόνο στη χώρα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης συστήνω σε όλους τους εποπτευόμενους να μην φοβούνται τίποτε, να ακολουθούν τις ορθές διαδικασίες. Όποια υπόθεση εντοπίζεται και επισημαίνεται ως ύποπτη οδηγείται απευθείας στη ΜΟΚΑΣ. Η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τις εξελίξεις με τα Panama Papers».

«Θέμα προτεραιότητας και ελέγχου»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, τόνισε ότι οι εποπτευόμενοι δηλαδή τα δικηγορικά γραφεία, ευθυγραμμίζονται με τις νομοθεσίες και τις οδηγίες που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, τονίζει ότι δύο είναι οι βασικές κινήσεις που ο Σύλλογος πραγματοποιεί:
-Ιεραρχεί το ζήτημα με τα Panama Papers ως βασική προτεραιότητα και
-Άμεσος έλεγχος στα αρχεία και το πελατολόγιο του κάθε δικηγορικού γραφείου.

«Για μας είναι απλά τα πράγματα ως δικηγορικά γραφεία αφού εφαρμόζουμε με αφοσίωση την αρχή ¨Να γνωρίζεις τον πελάτη σου, γνωστό στην αγγλική ως Know your client. Με αυτόν τον τρόπο αναχαιτίζονται κίνδυνοι και ρίσκα που ενέχει ένας άγνωστος πελάτης. Δεν νομίζω ότι η Κύπρος θα βγει χαμένη από αυτή την ιστορία, αντίθετα πιστεύω ότι θα ενισχυθεί το καλό της όνομα. Απαιτείται ψυχραιμία έναντι της ιστορίας με τα Panama Papers».

«Η Κύπρος έχει πολλάκις ελεγχθεί από την τρόικα»
Με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος του Cyprus Fiduciary Association, Γιώργος Σαββίδης, μιλώντας στο InBusinessNews τόνισε: «Η Κύπρος δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την υπόθεση με τα Panama Papers. Η χώρα είναι πλήρως συμμορφωμένη με νόμους και οδηγίες και λειτουργεί απόλυτα εναρμονισμένοι με το νομικό πλαίσιο για την εγγραφή εταιρειών».

Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης κρίνει ως καθοριστικής σημασίας τη στάση που θα τηρήσει η Κύπρος σε σχέση με όσα αναφέρονται εντός συνόρων για το ζήτημα, τονίζοντας: «Δεν θεωρώ ότι η Κύπρος πρέπει να μπει σε απολογητικό ρόλο. Η χώρα εφαρμόζει κάθε νόμο και κάθε νομοθεσία και δεν έχει να δώσει απαντήσεις για τίποτε. Αντίθετα χώρες που έσπευσαν το 2013 να ενισχύσουν κακές φήμες για την Κύπρο, σήμερα εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις λίστες των Panama Papers».

 

Δειτε Επισης

Έντονη διαφωνία και ανησυχία επιχειρηματιών και ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής για την νομοθετική ρύθμιση των tips
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στο Μάρκετινγκ»-Ανοικτή διαδικτυακή διάλεξη
Εγκαινιάστηκε το θεραπευτικό κέντρο «Κίνητρο» για ενήλικες στην Πάφο-Ο στόχος ΕΑΣ και ΑΑΕΚ
Δρ. Μαρίνος Βουκής: Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και γιατί η βιωσιμότητα είναι υπόθεση όλων μας(vid)
Cyprus Integrity Forum: Συνάντηση με Μιχάλη Δαμιανό... Στο επίκεντρο η διαφάνεια και η διαχείριση των πόρων του ΓΕΣΥ
Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές για την μεγάλη βραδιά των IN Business Awards 2024 (pics)
STEAM: Ραγδαία αναπτυσσόμενοι τομείς, αλλά κατά πολύ ανδροκρατούμενοι...Τα ευρήματα της έρευνας «SheSTEAM»
Ν. Πηλείδου: Η διαδρομή ως γυναίκα ηγέτιδα στο ανδροκρατούμενο πεδίο της πολιτικής και των επιχειρήσεων
Tanya Romanyukha: Η ισότητα δεν είναι κούρσα, είναι συμμαχία
Anthoula Madden: Η επιμονή ως καταλύτης για ισότητα και καινοτομία στον χώρο STEAM