Powered by

«Τροχάδην» της Αθήνας μέχρι τις 24 Μαΐου

Την Πέμπτη (12 Μαΐου) θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- η νέα συνεδρίαση του Euro Working Group προκειμένου να συζητηθούν περαιτέρω οι τρεις «πυλώνες» με τα μέτρα για το χρέος (βραχυπρόθεσμος, μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος).

Επίσης, θα συνεχιστούν οι επαφές με το «κουαρτέτο»  -δεν αναμένεται να υπάρξει επάνοδος των τεσσάρων στην Αθήνα μέχρι το επόμενο Eurogroup- προκειμένου να κλείσει οριστικά η συμφωνία, το λεγόμενο Staff Level Agreement, ει δυνατόν μέχρι την Κυριακή (15 Μαΐου).

Την επόμενη εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα ακόμη νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει «κόκκινα» δάνεια, πακέτο έμμεσων φόρων, τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ψήφισή του θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 23 Μαΐου ώστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να μεταβεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου έχοντας εκπληρώσει τα όσα συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα (10 Μαΐου) στο έκτακτο Eurogroup.

Ερμηνεύοντας την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονταν ότι παρά τον προληπτικό μηχανισμό που θα ψηφιστεί μέσα στο επόμενο 10ήμερο, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της ένα ή και δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα χρειαστεί να επιβάλει νέα μέτρα.

Ο «αυτόματος κόφτης» θα λειτουργεί ως εξής: Κάθε Απρίλιο θα κρίνεται με βάση τις ανακοινώσεις της Eurostat το αν έχει εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος της επόμενης χρονιάς.

Οι πρώτες «εξετάσεις» θα δοθούν τον Απρίλιο του 2017, μήνα κατά τον οποίο θα κριθεί αν ο προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% (βάσει της μνημονιακής ερμηνείας).

Αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις, η κυβέρνηση θα εκτελέσει κανονικά τον προϋπολογισμό του 2017 που θα έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2016.

Αν υπάρξουν, ο υπουργός Οικονομικών θα γνωστοποιεί το ποσό που θα πρέπει να εξασφαλιστεί είτε από περικοπές δαπανών (και μάλιστα συγκεκριμένων κωδικών του προϋπολογισμού, όπως αυτών που περιλαμβάνουν μισθούς και συντάξεις) είτε από αυξήσεις φόρων.

Η Βουλή θα ψηφίζει είτε αναθεώρηση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους είτε τα συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την κάλυψη της απόκλισης.
Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομικών μέσα σε ασφυκτική προθεσμία ενός μήνα θα προσδιορίζει το ύψος των μέτρων και τις περιοχές από τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα και η Βουλή θα ψηφίζει τον ακριβή μηχανισμό επιβολής των μέτρων.

Σε πρακτικό επίπεδο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αισιοδοξούν ότι και ο φετινός προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, καθώς και η διεθνής συγκυρία ευνοεί (το πετρέλαιο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ αναμένεται μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό) και ο φετινός προϋπολογισμός ενισχύθηκε με καθαρά εισπρακτικά μέτρα ύψους άνω των δύο δισ. ευρώ.

Άλλωστε, για το 2016 ο «πήχης» παραμένει χαμηλά, με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμένει στο 0,5% έναντι πλεονάσματος 0,7% που έκλεισε τελικώς ο προϋπολογισμός του 2016.

Τα «δύσκολα» θα εμφανιστούν την άνοιξη του 2018 όταν θα κριθεί αν έχουμε εκπληρώσει ή όχι τον δύσκολο στόχο του 2017 (πλεόνασμα 1,75%).

Για το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο του Euro Working Group, θα εξειδικευτεί περαιτέρω το τι θα μπορεί να περιλαμβάνουν οι τρεις «πυλώνες» των μέτρων ελάφρυνσης.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Λιγότεροι φόροι, μέσος μισθός στα €1.500 έως τέλος τετραετίας υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα