11 κράτη έδειξαν κίτρινη κάρτα στην Κομισιόν
12:21 - 11 Μαΐου 2016
Έντεκα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν δείξει κίτρινη κάρτα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά την πρόσφατη πρόταση της για εξασφάλιση της ίσης αμοιβής στους αποσπασμένους εργαζομένους. Τα κοινοβούλια της Εσθονίας, Ουγγαρίας και Σλοβακίας υπέβαλαν παράπονα λίγο πριν την εκπνοή του χρονοδιαγράμματος, ενώ Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία και Ρουμανία το έχουν ήδη πράξει από καιρό.
Η κίτρινη κάρτα αποτελεί μια διαδικασία που ακολουθείται από τα εθνικά κοινοβούλια θέλοντας να προειδοποιήσουν την Κομισιόν ότι παραβιάζει την αρχή της επικουρικότητας, σύμφωνα με την οποία αποφάσεις για το εν λόγω θέμα θα πρέπει να λαμβάνονται σε χαμηλότερα επίπεδα όποτε είναι δυνατόν.
Η αναθεώρηση της οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους στοχεύει στην αποτροπή του κοινωνικού ντάμπινγκ, του αθέμιτου ανταγωνισμού των μισθών μεταξύ των εργαζομένων από διαφορετικές χώρες της ΕΕ.
Αποσπασμένος εργαζόμενος ορίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ ως «ένας εργαζόμενος ο οποίος αποστέλλεται από τον εργοδότη του να πραγματοποιήσει μια υπηρεσία σε άλλο κράτος μέλος για συγκεκριμένη χρονική περίοδο».
Πολωνός διπλωμάτης επισήμανε πως η πρόταση της Επιτροπής δεν παραβιάζει μόνο της αρχή της επικουρικότητας, αλλά βλάπτει και την εσωτερική αγορά.
Τα διαφορετικά επίπεδα μισθών στη Δανία και τη Βουλγαρία, για παράδειγμα, απεικονίζουν τις διαφορές στο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης. Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρηθούν ως αθέμιτος ανταγωνισμός, είπε ο διπλωμάτης.
Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη αποστολέας αποσπασμένων εργαζομένων στην ΕΕ, ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Γαλλία.
«Η υιοθέτηση των προτεινόμενων αλλαγών θα εξαλείψει την πιθανότητα για τους επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, η οποία με τη σειρά του θα αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών στην ΕΕ και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ», υποστήριξε επίσημη πηγή.
Προειδοποίησε ότι η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος θα μπορούσε να εξαπολύσει ευρωσκεπτικιστικά ρεύματα σε χώρες όπου πολλοί αποσπασμένοι εργαζόμενοι προέρχονται και υπενθύμισε τις συγκρούσεις μεταξύ των κρατών μελών, όταν παρόμοια σχόλια έλαβαν χώρα στο παρελθόν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο «Πολωνός υδραυλικός», το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τη Γαλλία για να αντιταχθεί στην οδηγία για τις υπηρεσίες το 2005.
ΠΗΓΗ: euobserver