ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Παραστάσεις ΚΤ προς Κομισιόν για αναδιαθρώσεις
14:28 - 11 Μαΐου 2016
Σε παραστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να περιλάβει στα συμπεράσματα της τα σωστά στοιχεία σε σχέση με την ποιότητα των αναδιαρθρώσεων στην Κύπρο, προέβη η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) της Κύπρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ) Κώστα Μελά.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΠΡΟΔΑΤ, με επικεφαλής τον κ. Μελά, είχε την Τετάρτη (11 Μαΐου) συνάντηση με την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, στην οποία παρέδωσε υπόμνημα του Συνδέσμου σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων αλλά και κατάλογο με καταγγελίες δανειοληπτών κατά τραπεζών.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΠΡΟΔΑΤ είπε ότι τους αναφέρθηκε από την ΚΤ ότι το ποσοστό των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η ΚΤ, είναι περίπου 80% και μόνο το 20% των αναδιαρθρωμένων δανείων είναι μη βιώσιμο.
Σύμφωνα με τον κ. Μελά, βασικός σκοπός της συνάντησης που έγινε “σε καλό κλίμα και υπήρχε διάθεση συνεννόησης και συμφωνίας σε όλα σχεδόν τα θέματα”, ήταν η ποιότητα των αναδιαρθρώσεων οι οποίες “σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι εκείνες που πρέπει, για αυτό και οι αναδιαρθρώσεις που έχουν επιτευχθεί τα δύο τελευταία χρόνια είναι μη εξυπηρετούμενες πάλι”.
Ο κ. Μελάς είπε ότι “η κ. Γιωρκάτζη και οι επιτελείς της ΚΤ μας εξήγησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε τα απαραίτητα στοιχεία στα οποία να βασίσει αυτά τα συμπεράσματα και ότι έχουν κάνει παραστάσεις στην Επιτροπή με βάση τα πραγματικά στοιχεία”.
“Τα στοιχεία στα οποία βασίστηκε η Επιτροπή για να πει ότι έχουν πρόβλημα οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται δεν ήταν σωστά και τους έχουν στείλει στοιχεία που έχει η ΚΤ και πιστεύουν ότι στην επόμενη έκθεση (της Επιτροπής) θα διορθωθεί αυτό το πράγμα”, πρόσθεσε.
Ευχήθηκε αυτό να είναι σωστό γιατί, όπως σημείωσε, ο σκοπός είναι οι βιώσιμες αναδιαρθρώσεις οι οποίες θα λύσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Μελάς είπε ότι συμφώνησαν με την ΚΤ ότι “οι τράπεζες πρέπει να εφαρμόζουν την οδηγία και τον κώδικα συμπεριφοράς ο οποίος τροποποιήθηκε το 2015” και ότι “ο έλεγχος που γίνεται θα πρέπει να ενταθεί με κάποιους τρόπους με τους οποίους πιστεύει η ΚΤ ότι θα δώσουν αποτέλεσμα”.
“Αν δεν γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις απλά βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και θα αντιμετωπίσουμε πολύ ολέθρια αποτελέσματα σε δύο με τρία χρόνια όταν θα αρχίζουμε ξανά από την αρχή”, υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δανειοληπτών είπε ότι ασχολήθηκαν με συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αναδιαρθρώσεις και ποιο ρόλο πρέπει να παίξει η ΚΤ σε σχέση με τον εποπτικό έλεγχο που πρέπει να ασκεί.
Αναφορικά με τον κατάλογο καταγγελιών, ο κ. Μελάς είπε ότι αυτός περιλαμβάνει “συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταγγελίες που δεχόμαστε και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπίπτουν, ότι δηλαδή δεν γίνονται σωστές αναδιαρθρώσεις”.
“Εύχομαι να διαψευσθούμε διότι ο σκοπός δεν είναι να δικαιωθούμε εμείς ή οποιοσδήποτε άλλος αλλά να γίνει σωστή δουλειά για να ξεφύγουμε επιτέλους από την κρίση και να αρχίσει η πραγματική οικονομία να λειτουργεί”, σημείωσε.
Αναφορικά με τις καταγγελίες κατά τραπεζών, ο κ. Μελάς είπε ότι αυτές αφορούν μεταξύ άλλων, την εμμονή των τραπεζών σε επιτόκιο υπερβολικά ψηλό π.χ. 6,75%, η μη αφαίρεση των παράνομων χρεώσεων οι οποίες κρίθηκαν από κυπριακά δικαστήρια παράνομες (τόκοι υπερημερίας, αυξήσεις επιτοκίων πέρα του αρχικά συμφωνηθέντος και άλλα.
Αυτά είναι εμπόδια στο να προχωρήσει και να γίνει μια αναδιάρθρωση για να μπορεί και ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματά του να ανταποκριθεί, σημείωσε.
Ερωτηθείς κατά πόσον ζήτησαν να αναθεωρηθεί εκ νέου η οδηγία για τους δανειολήπτες, ο κ. Μελάς είπε ότι “η οδηγία και ο κώδικας συμπεριφοράς είναι μια χαρά, η εφαρμογή είναι το πρόβλημα”.
Χαιρόμαστε που ζητούν πάντοτε από πριν τις απόψεις μας και οι περισσότερες υιοθετούνται, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι “η νέα οδηγία για τα δάνεια θα βελτιωθεί με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν στην πράξη” και πρόσθεσε ότι “αυτά είναι καλά πράγματα”.
Σύμφωνα με το υπόμνημα που δόθηκε στην ΚΤ, ο Σύνδεσμος εισηγείται, μεταξύ άλλων, όπως τα πιστωτικά ιδρύματα προβούν στις ακόλουθες κινήσεις που άλλωστε επιβάλει και το Fair Banking: Αλλαγή νοοτροπίας και πραγματική διάθεση και πνεύμα συνεργασίας με στόχο την επίτευξη βιώσιμης αναδιάρθρωσης, εφαρμογή της οδηγίας και του κώδικα σχετικά με τις αναδιαρθρώσεις, αφαίρεση όλων των παράνομων υπερχρεώσεων περιλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας και επαναφορά του επιτοκίου που συμφωνήθηκε κατά τον χρόνο υπογραφής της αρχικής δανειακής σύμβασης και διαγραφή όλων των καταχρηστικών όρων των δανειακών συμβάσεων, σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη απόφαση του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου (ΥΑΠΚ).
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος ζητεί αυστηρό εποπτικό έλεγχο της ποιότητας των αναδιαρθρώσεων με συγκεκριμένες μεθόδους, επιβολή πειθαρχικών ποινών στα ΑΠΙ που ενεργούν κατά παράβαση της Οδηγίας και του Κώδικα σύμφωνα με σχετική πρόνοια του σχετικού νόμου και καταγγελία στον Γενικό Εισαγγελέα για ποινική δίωξη όλων όσων ενέχονται στη παράβαση της Οδηγίας και του Κώδικα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ