Θετικά μηνύματα για την Αθήνα από το Eurogroup
07:50 - 10 Μαΐου 2016
Παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με αφετηρία το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας (9 Μαΐου). Ωστόσο, η χρονική διάρκεια των συζητήσεων χωρίστηκε σε 3 φάσεις σε μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας (9 Μαΐου) ότι πρώτα πρέπει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να τεθεί θέμα ελάφρυνσης τους χρέους.
«Σαλαμοποίηση» έναρξης της συζήτησης για χρέος
Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, μέχρι τις 24 Μαΐου, που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, το EWG θα πρέπει να εξετάσει σε τεχνικό επίπεδο τρεις χρονικούς ορίζοντες ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που χρειαστεί: καταρχήν ο βραχυπρόθεσμος μέχρι το τέλος του τρέχοντος τρίτου προγράμματος, ο μεσοπρόθεσμος από το τέλος του 2018 και μετά, όπου περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος πριν την αποπληρωμή των δανείων, και ο μακροπρόθεσμος που μπορεί να αφορά και 32 χρόνια.
Ο Ντάιζελμπλουμ επέμενε ότι σε αυτή τη «σαλαμοποίηση» του χρόνου έναρξης της συζήτησης για το χρέος υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: ότι δεν πρόκειται να γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους και ότι στο βραχυπρόθεσμο πεδίο δεν πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές του προγράμματος. Κατέστησε επίσης σαφές καλύπτοντας πλήρως γερμανικό αίτημα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα. «Είναι στοιχείο – κλειδί για μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Νομοθετημένος ο αυτόματος μηχανισμός
Σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι ως βάση λαμβάνονται οι ελληνικές προτάσεις που αφορούν στον μηχανισμό αυτόματου «κόφτη» δημοσίων δαπανών, μισθών και συντάξεως, ο οποίος όμως θα «ενδυναμωθεί». Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα για να μπορεί να μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν σε τεχνικό επίπεδο καθώς «σήμερα ανοίξαμε μόλις τη συζήτηση για το χρέος». Εκείνο που διευκρίνισε ο Ντάιζελμπλουμ είναι ότι η απελευθέρωση της επόμενης δόσης δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, αλλά αρκεί η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Υπό αυτήν την έννοια κι αν όλα πάν καλά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενδέχεται να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 5,7 δις ευρώ από το πακέτο των 86 δις ευρώ. Προηγούμένως θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από πολλά εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό. Από την Τρίτη (10 Μαΐου) απομένουν 14 ημέρες σκληρής δουλειάς σε επίπεδο EWG για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της συμφωνίας στις λεπτομέρειές του, δεδομένου ότι ο διάβολος κρύβεται ακριβώς στις λεπτομέρειες.
Συγκλήθηκε υπουργικό
Στη 1.00 το μεσημέρι της Τρίτης (10 Μαΐου) θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης, στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας (9 Μαΐου). Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα ενημερώσει τους υπουργούς για τις εξελίξεις σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του χρέους, το οποίο εξετάστηκε και επισήμως για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
«Ουσιαστικά κλείνει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς πρόσθετα μέτρα, στη βάση των προτάσεών μας», επεσήμανε τη Δευτέρα (9 Μαΐου) το βράδυ ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παύλοπουλο.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ημερομηνία σημαντικών αποφάσεων την 24η Μαΐου, όταν και θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία «πολύ θετική απόφαση» για την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος εστίασε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και στην αλληλεγγύη που καλούνται να επιδείξουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στον πυλώνα της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.»
«Η απόφαση αυτή είναι όλων δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ: dw.com/naftemporiki.gr