Powered by

Την 1η Ιουνίου ενστάσεις και την 6η οδηγίες στις 16 αναφορές

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξέτασε και τις αναφορές και των 16 νόμων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όρισε την 1η Ιουνίου για υποβολή ενστάσεων από τους Δικηγόρους της Βουλής και την 6η Ιουνίου στις 12.00 για περαιτέρω οδηγίες.

Οι οδηγίες και για τις 16 αναφορές δόθηκαν την Τρίτη (10 Μαΐου) μετά από αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα να εξεταστούν όλες οι αναφορές μαζί και να δοθούν οδηγίες από την ίδια ημέρα.

Οι δικηγόροι της Βουλής δεν υπέβαλαν ένσταση και το Ανώτατο έκανε αποδεκτό το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου καλείται να εξετάσει 16 αναφορές νόμων, πρόσθεσε πως δεν θα υπεισέλθει στους λόγους για τους οποίους έχουν ψηφιστεί οι νόμοι στην τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, καθώς αυτοί είναι γνωστοί.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως κατά την εξέταση των 16 νόμων από τη Νομική Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι αυτοί προσκρούουν σε αρχές, ή διατάξεις του Συντάγματος ή του κοινοτικού κεκτημένου.

Είπε ακόμα πως δεν κρίνει τη σοφία της Βουλής, σημειώνοντας ότι έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι 16 νόμοι συνάδουν με το Σύνταγμα και το ενωσιακό Δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά τους 8 αναφερθέντες νόμους που αφορούν το πόθεν έσχες των κρατικών, πολιτειακών αξιωματούχων και των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και των Δικαστών, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως εξεταστούν μαζί επειδή, όπως ανέφερε, στους αναφερθέντες νόμους υπάρχουν ταυτόσημα σημεία.

Στους νόμους αυτούς τη Βουλή εκπροσωπεί ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, που συμφώνησε για εκδίκαση και των 8 νόμων μαζί, ως χωριστών όμως νόμων επειδή - όπως ανέφερε- στον καθένα εξ αυτών υπάρχουν διαφοροποιήσεις, δηλώνοντας επίσης ότι πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο εκπροσωπεί τη Βουλή και το νόμο που αφορά το πόθεν έσχες των Δικαστών. Είπε ακόμα προς την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι για να ετοιμάσει αγόρευση θα χρειαστεί χρόνο 3 με 4 εβδομάδες, όσος και ο χρόνος που ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας για τις αγορεύσεις της Νομικής Υπηρεσίας.

Με τη θέση του κ. Μαρκίδη συμφώνησαν και υπόλοιποι δικηγόροι της Βουλής, Δώρος Ιωαννίδης για τους περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων και περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμων, Χρίστος Τριανταφυλλίδης και Αναστασία Παπαδοπούλου, για το νόμο που ρυθμίζει ποσόστωση υπέρ των γυναικών στους Διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων, Πόλυς Πολυβίου για τον περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμο και για τον περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμο, Μιχάλης Πικής για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, προς ποινικοποίηση της τοκογλυφίας.

Ο Χρίστος Κληρίδης, που εκπροσωπεί τη Βουλή στις αναφορές του περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών Νόμου και του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου, αφού ζήτησε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου να αγνοήσει τα όσα ακούστηκαν για την τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, συμφώνησε με την ημερομηνία υποβολής ενστάσεων, ωστόσο επιφυλάχθηκε σε ό,τι αφορά την αγόρευσή του, λέγοντας ότι οι αναφορές αφορούν το ενωσιακό Δίκαιο και επειδή πρώτη φορά τίθενται ενώπιον εθνικού δικαστηρίου δεν υπάρχει νομολογία.

Πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται επί του ενδεχομένου να ζητήσει γνωμάτευση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά δεκαέξι αναφορές καταχωρήθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο στη βάση σύστασης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, εγείροντας θέματα αντισυνταγματικότητας ή ασυμβατότητας με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάποιων εκ των διατάξεων τους.

Οι αναφορές που τίθενται είναι οι εξής:

Ο περί Εξυγίανσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων και Επενδυτικών Εταιρειών και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί της Ρύθμισης Αναδιαρθρώσεων Πιστωτικών Διευκολύνσεων Νόμος του 2016,

Ο περί της Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2016,

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δημόσιας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Αστυνομίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2016,

Ο περί Ασυμβίβαστου προς την Άσκηση Καθηκόντων Ορισμένων Αξιωματούχων της Δημοκρατίας Ορισμένων Επαγγελματικών και Άλλων Συναφών Δραστηριοτήτων τους (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ποινικού Κώδικα (Αρ. 3) Νόμος του 2016,

Ο περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ραδιοφωνικών και Τηλεοπτικών Οργανισμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016,

Ο περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

Προστίθεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βάσει του Άρθρου 51 του Συντάγματος, προέβηκε στην Αναπομπή των ακόλουθων δύο άλλων νόμων προς επανεξέταση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων:

Ο περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμος του 2016 και ο περί Τερματισμού Απασχόλησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα νομοσχέδια που ψήφισε η Βουλή για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της αδήλωτης και παράνομης εργασίας
ΣΟΔΑΠ: Στις 4 Νοεμβρίου αρχίζει η πληρωμή σταφυλιών εσοδείας 2024
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού