Αθώωση Ορφανίδη για ακάλυπτες επιταγές στη Λεμεσό
19:27 - 08 Απριλίου 2016

Τρία χρόνια μετά το λουκέτο που έβαλε η αλυσίδα Ορφανίδη, οι νομικές υποθέσεις σε πολλά επίπεδα συνεχίζονται, κυρίως για ακάλυπτες επιταγές που εξέδωσε προς δεκάδες επιχειρήσεις και υπεγράφοντο από τον πρόεδρο της εταιρείας, Χρήστο Ορφανίδη.
Μια νέα απόφαση σε επίπεδο Επαρχιακού Δικαστηρίου και δη της Λεμεσού ακολουθεί το πιο πάνω πλαίσιο εξελίξεων και μάλιστα με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την αγορά όσο και για την πρώην αλυσίδα υπεραγορών. Πιο συγκεκριμένα απόφαση με ημερομηνία 6 Απριλίου του 2016, αθωώνει τον Χρήστο Ορφανίδη σε υπόθεση που αφορούσε ακάλυπτες επιταγές προς εταιρεία, που προμήθευε την αλυσίδα υπεραγορών.
Το σημείο στο οποίο εν πολλοίς στηρίζεται η αθωωτική απόφαση άπτεται της άγνοιας που είχε ο κ. Ορφανίδης για τους λογαριασμούς της εταιρείας και τη στήριξη ή όχι που έλαβε από την τράπεζά του. Παράλληλα, η απόφαση του Δικαστηρίου κάνει λόγο για μηδενική ενημέρωση από την τράπεζα προς την εταιρεία Ορφανϊδη, σε σχέση με τον τερματισμό πιστώσεων. Στο εν λόγω σημείο στέκεται και η αθωωτική απόφαση, αφού ο Χρήστος Ορφανίδης, θεωρήθηκε ότι δεν γνώριζε τόσο τις προθέσεις της τράπεζάς του, όσο και την εικόνα λογαριασμών από όπου εξέδιδε επιταγές προς προμηθευτές.
Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι στην αντίστοιχη, προηγούμενη απόφαση που εκδόθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, ανατράπηκε λόγω έφεσης που εκδικάστηκε στο Ανώτατο και έκρινε τελικώς ως ένοχο τον κ. Ορφανίδη. Σημειώνεται πάντως, ότι νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για διαφορετικές περιπτώσεις, λόγω της διαφοράς που προκύπτει στον χρόνο έκδοσης των επιταγών που έχουν καταλήξει στα δικαστήρια.
Παράλληλα, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την υπόθεση Ορφανίδη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, αφορά την πρώην Λαϊκή Τράπεζα και τον ρόλο της σε σχέση με την αλυσίδα Ορφανίδη. Πιο συγκεκριμένα μαρτυρία πρώην υπαλλήλου της Λαϊκής αναφέρεται σε πρόταση που υπέβαλε η εταιρεία Ορφανίδης για να δοθούν στην τράπεζα κάποια ακίνητα που τέθηκαν ως εξασφάλιση έναντι δανείων, ωστόσο, η Λαϊκή κατόπιν οδηγιών της Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε την πρόταση. Ο λόγος αφορούσε τη σύνδεση των δανείων της εταιρείας Ορφανίδη, καθώς και άλλων με την εξασφάλιση έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ και για την οποία δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής είχαν μπει ως εξασφάλιση έναντι του δανεισμού από την ΕΚΤ.
Δείτε πιο κάτω ολόκληρη την απόφαση την οποία εξασφάλισε το InBusinessNews: