Συζήτηση: Ώθηση στην ανάπτυξη και αποτροπή νέας κρίσης

Μετά από τρία χρόνια λιτότητας και οδυνηρών θυσιών, η Κύπρος βγήκε αισίως από το μνημόνιο. Όμως, παρά την αδιαμφισβήτητη δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθεροποίηση που επετεύχθη, βιώνουμε ένα παράξενο μείγμα ανάκαμψης με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, υψηλό ποσοστό ανεργίας και τεράστιο ιδιωτικό χρέος.

Χαμηλά επίπεδα ρευστότητας περιορίζουν την κατανάλωση, ενώ η χαμηλή προσφορά και ζήτηση δανειακών κεφαλαίων περιορίζουν τις επενδύσεις. Οι ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να είναι διστακτικοί παρά τις ελκυστικές ευκαιρίες που προσφέρονται. Οι απαιτήσεις για μισθολογικές αυξήσεις  εντείνονται, ενώ η ανεργία παραμένει σε διψήφια ποσοστά. Αυτά αποτελούν τα συστατικά ενός πιθανού τοξικού κοκτέιλ. 

Πως λοιπόν μπορούμε να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτρέψουμε την επώαση μιας νέας οικονομικής κρίσης; Τέσσερεις διεθνούς εμβέλειας ακαδημαϊκοί, συζητούν το πιο καυτό θέμα της οικονομίας αλλά και της καθημερινότητας που ζούμε τα τελευταία χρόνια: «Πώς να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτραπεί μια νέα οικονομική κρίση», αντλώντας μαθήματα από την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική εμπειρία, σε ανοικτή συνδιάλεξη στις 21 Απριλίου, στις 6:00 μ.μ., στην Αίθουσα Διαλέξεων της Τράπεζα Κύπρου στην Αγία Παρασκευή. 

Πρόκειται για τον Δρα Γιώργο Κωνσταντινίδη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Chicago και πρώην πρόεδρο της American Finance Association, Δρα Γκίκα Χαρδούβελη, πρώην Υπουργό  Οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τον Δρα Νικόλαο Τραυλό, Κοσμήτορα του ΑLΒΑ Graduate Business School στο American College of Greece και  τον Dr. Philip Treleaven, καθηγητή του University College London (UCL) και πρώην σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι τέσσερις ομιλητές είναι μέλη του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Cyprus International Institute of Management (CIIM). Η εκδήλωση διοργανώνεται από το CIIM στο πλαίσιο των εορτασμών των 25 χρόνων από την ίδρυση του, ως το μόνο μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο με εξειδίκευση στη διοίκηση και την ηγεσία. 

Για να ωθήσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αποτρέψουμε μία νέα οικονομική κρίση χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από τη δημοσιονομική εξυγίανση και χρηματοοικονομική σταθερότητα. Για να επιτύχουμε επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μειωθεί η ανεργία σε αποδεκτά επίπεδα και να αυξηθούν τα εισοδήματα σε επίπεδα που θα επιτρέψουν τη μείωση του χρέους, χρειάζονται  αποφασιστικές προσπάθειες αναμόρφωσης του οικονομικού μας μοντέλου, επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους και άλλων θεσμών στην οικονομία και επανάκτησης της ανταγωνιστικότητας μας στις διεθνείς αγορές. Διαφορετικά, είναι θέμα χρόνου πριν ένα καινούριο εξωτερικό σοκ μας ρίξει στον ίδιο ή και βαθύτερο λάκκο.      
Η δημόσια συζήτηση είναι ανοιχτή στο κοινό και δωρεάν. Μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. 

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων συστήνεται στους ενδιαφερόμενους να κάνουν προκρατήσεις στο σύνδεσμο: http://www.ciim.ac.cy/how-to-kickstart-growth ή επικοινωνώντας στο 77 77 24 46, κα Ελένη Σάββα. 

Δειτε Επισης

Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή