Powered by

Αναστασιάδης: Παραμένει ο στόχος για επενδυτή στην Cyta

Εξακολουθεί να υφίσταται ο σχεδιασμός για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην Cyta, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη διάσκεψη Τύπου για την οικονομία και την ανάπτυξη. Σε ερώτηση/παρατήρηση του InBusinessNews ότι μένουν πίσω κάποιες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο για την Cyta αποσύρθηκε ενόψει των βουλευτικών εκλογών και της «αποφυγής της απόρριψής του, η οποία θα γινόταν, αν οδηγείτο προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής». 

Παράλληλα επισήμανε ότι ο Επίτροπος Αποκρατικοποιήσεων εξετάζει θέματα κρατικής γης και διαχείρισης κρατικού λαχείου. Για τα πλάνα των ιδιωτικοποιήσεων, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων».

Να αισθανθούν οι πολίτες την ανάπτυξη
Προσπάθειες καταβάλλονται προκειμένου να αισθανθούν και οι πολίτες όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος, στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου.

Θα συνεχιστεί με την ίδια αυστηρότητα η προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, ανέφερε, μεταξύ άλλων. «Έγνοια μου να δω να αναστρέφεται το αρνητικό κλίμα που ακόμα υπάρχει σε κάποιες τάξεις συμπολιτών μας», σημείωσε εξάλλου.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο είναι απαραίτητη η ρύθμιση των απεργιών σε ουσιώδεις τομείς, επανέλαβε ότι μία νομοθετική ρύθμιση, χωρίς ποινικοποίηση, που θα επέκτεινε τις συμφωνίες κράτους και συντεχνιών θα ήταν επαρκής.

Υπαρκτοί οι κίνδυνοι και τα προβλήματα
Οι όποιες επιτυχίες έχουν καταγραφεί και που σαν αποτέλεσμα οδήγησαν σε έξοδο από το μνημόνιο δεν σηματοδοτούν και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της κρίσης, ανέφερε στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου για την οικονομία και την ανάπτυξη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξηγώντας ότι δεν επιτρέπεται η παραγνώριση υπαρκτών κινδύνων που προέρχονται από υπαρκτά προβλήματα, όπως είναι η υψηλή ανεργία, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλοι αστάθμητοι ή εξωγενείς παράγοντες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση με απόλυτη αποφασιστικότητα θα συνεχίσει  τις πολιτικές σύνεσης και σκληρής δουλειάς προκειμένου να αποφύγει σφάλματα του παρελθόντος  και διαχρονικές παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε».

Την ίδια ώρα, όμως, τόνισε ότι τα όσα έχει προαναφέρει «ήταν το αποτέλεσμα συγκροτημένου προγράμματος, της συνεργασίας για υλοποίηση του με τις πολιτικές δυνάμεις, τους κοινωνικούς εταίρους και πάνω από όλα των θυσιών του κυπριακού λαού» προς τους οποίους εξέφρασε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας γιατί κοινή έγνοια όλων δεν παύει να είναι η ευημερία του συνόλου».

Καμία ανοχή στα σκάνδαλα 
Δεν θα γίνει αποδεκτό οποιοδήποτε νέο σκάνδαλο ή η απόκρυψη οποιουδήποτε νέου ή και παλαιού σημείωσε εξάλλου ο Πρόεδρος.

Δεν είναι τυχαίο, ανέφερε, «που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσοι συσσωρευμένα επώνυμοι, όχι απλώς παραπέμπονται στα δικαστήρια, αλλά και στις κεντρικές φυλακές».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση, εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα εξετάσει το ενδεχόμενο πότε και πώς μπορεί να αποδώσει και ποιο ποσοστό από τις ζημιές που υπέστησαν είτε οι καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου, είτε οι μέτοχοι της Λαϊκής». «Δεν δίδω υποσχέσεις απλά είναι κάτι που παραμένει πάντοτε στις σκέψεις μας» εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης.

Δέσμευση για τελεφερίκ
Στα μέτρα που λήφθηκαν κατά την προηγούμενη τριετία, τα οποία οδήγησαν στην έξοδο από το μνημόνιο καθώς και γιας τις προκλήσεις αναφέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη διάσκεψη Τύπου με θέμα: Οικονομία και Ανάπτυξη. Οπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται η δημιουργία τελεφερίκ, για την οποία δεσμεύεται, όπως είπε. «Δεν θα ήθελα να υπάρξει δεύτερη αποδέσμευση από υποσχέσεις που είχα αναλάβει», σημείωσε ο Πρόεδρος. 

Προοπτικές για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων
Την κάθετη μείωση των δανειστικών επιτοκίων χαιρέτισε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «έχουμε σήμερα τα πιο χαμηλά δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ στην Κύπρο». Εξήγησε, ωστόσο, ότι δεν θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί το ιδεατό, επισημαίνοντας ότι διαγράφονται οι προοπτικές για επιπλέον μειώσεις, που ως αποτέλεσμα θα έχουν την περαιτέρω αναθέρμανση της κυπριακής οικονομίας.

Στις 14 Απριλίου νέα διάσκεψη Τύπου για την ανεργία
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος θα παραχωρήσει, όπως ανέφερε, δεύτερη διάσκεψη Τύπου στις 14 Απριλίου με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας.

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκαν συντάκτες από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για να ακούσουν, αφενός, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αφετέρου να θέσουν τα ερωτήματά τους για όσα έγιναν και όσα δεν έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ενώπιον εκπροσώπων των ΜΜΕ μερικές μόλις μέρες μετά την ολοκλήρωση του κυπριακού προγράμματος στήριξης και απευθύνεται στους πολίτες, με σκοπό να αναλύσει όσα επί δικής του διακυβέρνησης έχουν επιτευχθεί.

 

Δειτε Επισης

Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Mamas & Papas: Το βρετανικό brand που φέρνει στην Κύπρο ο όμιλος Voici La Mode
Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πώς η ΕΤΥΦΑ πέτυχε τον...απεγκλωβισμό του «Προμηθέα» και άνοιξε τον δρόμο για έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»