Powered by

Fitch: Η «έκρηξη» χρέους στην Κίνα απειλεί την σταθερότητα

Τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα θα ασκήσουν πιέσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια και μπορεί να απειλήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, προειδοποιεί η Fitch.

O οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει σε έκθεση του ότι «η αξιοσημείωτη κλιμάκωση της μόχλευσης σε όλη την κινεζική οικονομία» μετά την κρίση του 2008, σημαίνει πως ο φιλόδοξος στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 6,5 με 7% ανάμεσα στο 2016 και το 2020 φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Αν και το δημόσιο χρέος της Κίνας βρισκόταν στο 55% του ΑΕΠ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το σύνολο της πίστωσης στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σκαρφάλωσε στο 200% του ΑΕΠ το 2015 από 115% το 2008.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, η Fitch εκτιμά ότι «το πραγματικό νούμερο» είναι πιο κοντά στο 250%. Αναμένει πως θα σκαρφαλώσει στο 260% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους καθώς το χρέος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι η οικονομία.

«Η υψηλή και αυξανόμενη μόχλευση στην οικονομία είναι μια διογκούμενη πηγή συστημικής τρωτότητας» γράφουν στην έκθεση οι αναλυτές της Fitch. «Όσο παρατείνεται η αύξηση του χρέους, τόσο δυσκολότερο θα είναι να αντιστραφεί και τόσο μεγαλύτερο θα είναι ο κίνδυνος σοκ στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» προσθέτουν.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο