Δημητριάδης: Η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα

Μπορεί η Κύπρος να αποτελεί ένα πολύ καλό ναυτιλιακό κέντρο, ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, να ακολουθούμε τις εξελίξεις, και να προχωρούμε με προσοχή σε αλλαγές, εκεί και όπου χρειάζεται, ώστε να διατηρήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.
 
Ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής σε συζήτηση που οργάνωσε ο ΔΗΣΥ, στη Λεμεσό, με θέμα το μέλλον της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας, ανέφερε, σε δηλώσεις του, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ναυτιλία είναι ένας από τους τρεις σημαντικότερους πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο τομέας αυτός μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στον τόπο.

"Ο τομέας της ναυτιλίας δεν είναι στατικός, είναι ένας σημαντικός τομέας, με πάρα πολύ ανταγωνισμό από άλλα κέντρα στο εξωτερικό. `Εχουμε ένα πολύ καλό ναυτιλιακό κέντρο στην Κύπρο, αλλά πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να παραμένουμε ανταγωνιστικοί και να αυξήσουμε, όσο περισσότερο μπορούμε, τη συνεισφορά αυτού του σημαντικού τομέα στην οικονομία μας", συμπλήρωσε.
 
Ανέφερε ακόμη πως, παρά το ότι το τουρκικό εμπάργκο επηρεάζει κυρίως τις εγγραφές περισσότερων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, "αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς δεν προχωρούμε. Αντίθετα, προχωρούμε μπροστά και κάνουμε όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να προωθούμε τη ναυτιλία μας, και τα αποτελέσματα είναι πολύ ικανοποιητικά, αν και πάντα υπάρχει σημαντικό περιθώριο για βελτίωση".
 
Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε πως, στη βάση του σχεδιασμού που έχει γίνει, εφαρμόζονται μέτρα για αναβάθμιση της κυπριακής ναυτιλίας, τα οποία άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα. Ωστόσο, είπε, "χρειάζεται να κάνουμε κι άλλα, και ένα από αυτά που πρέπει να κάνουμε είναι να αναβαθμίσουμε τη ναυτιλιακή διοίκηση στην Κύπρο, και αυτή τη στιγμή είμαστε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο".
 
Ζούμε, συνέχισε, σε ένα συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Πρέπει να κάνουμε αλλαγές, πρόσθεσε, και εξέφρασε την άποψη πως αν υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως μειονέκτημα, είναι ότι "υπάρχει μια φοβερή αντίσταση να κάνουμε αλλαγές".
 
 "Χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές, ναι, με προσοχή, αλλά χρειάζεται να κοιτάζεις τι γίνεται γύρω σου και να παίρνεις τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να παραμένεις ανταγωνιστικός", συμπλήρωσε.
 
Τέλος ο κ.Δημητριάδης ανέφερε ότι ο ναυτιλιακός τομέας μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες εργοδότησης σε πολλούς Κύπριους και θα πρέπει επιτέλους οι νέοι μας να το αντιληφθούν αυτό, αφού αυτή τη στιγμή, όπως υπέδειξε, ενώ έχουμε 40% ανεργία στους νέους, εργοδοτούνται στον τομέα της ναυτιλίας κυρίως άτομα από τρίτες ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σε δηλώσεις του εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπογράμμισε ότι η ναυτιλία συνεισφέρει σήμερα 7% του ΑΕΠ, "χωρίς το κράτος να επενδύσει ούτε σεντ από τα κρατικά ταμεία", και σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια για αύξηση αυτής της συνεισφοράς.
 
 "Είναι μια βιομηχανία που παράγει θέσεις εργασίας για πτυχιούχους, άρα πρέπει να στηρίξουμε τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία κι εδώ στη Λεμεσό είναι οι μεγαλύτερες πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες στον κόσμο, και υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια", είπε. Τόνισε ότι πρέπει να πιστέψουμε στην Κύπρο μας αλλά και στις δυνατότητές μας, όπως έχουν πιστέψει και όλοι οι ξένοι που επιλέγουν τον τόπο μας ως ναυτιλιακό κέντρο.
 
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε πως αν δεν υπήρχε του τουρκικό εμπάργκο, η συνεισφορά της ναυτιλίας θα ξεπερνούσε το 10% του ΑΕΠ, και πρόσθεσε ότι μια σωστή λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει πολύ και την κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε επίσης πως Ευρώπη και Τουρκία πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτικές τους.
 
 `Οπως ανέφερε, "η Ευρώπη εξελίσσεται ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, η Ευρώπη έχει προβλήματα με το προσφυγικό, η Τουρκία είναι απομονωμένη και θέλει να κοιτάξει προς την Ευρώπη, αλλά και η Ευρώπη και η Τουρκία πρέπει να αντιληφθούν πως χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να προχωρήσουν οι πολιτικές τους".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Δράσεις από CNP Ασφαλιστική και Αστυνομία Κύπρου για καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας
Απονομή υποτροφιών της Safe Bulkers, Inc. για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025(pics)
Primetel Business Networking Event: Συνάντηση κορυφής του κυπριακού επιχειρείν
Οι ομιλητές του 15ου Συνταξιοδοτικού Φόρουμ
Οι Γενικές Ασφάλειες αναθεωρούν τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»
Δρ. Μαρίνος Σωτηρίου: Ανανωρισμένος όμιλος ο HHG-Κανένας κίνδυνος από τις εξαγορές νοσοκομείων
Η EMBIO Diagnostics βάζει το στίγμα της στη διεθνή σκηνή του GITEX 2024
Action Global Communications: Απέσπασε 10 βραβεία Carob και κατέκτησε την πρωτιά στην κατηγορία Digital με 3 χρυσά βραβεία
Συνεχίζονται οι διαλέξεις της ΕΚΚ σε σχολεία στο πλαίσιο συμμετοχής της στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή