ΣΕΛΚ: Αυστηρό πλαίσιο για εταιρείες διοικητικών υπηρεσιών
12:17 - 05 Απριλίου 2016
Στην Κύπρο υπάρχει ένα αρκετά αυστηρό νομικό και θεσμικό περιβάλλον, το οποίο διέπει τις εργασίες των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ) Κυριάκος Ιορδάνου, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το διεθνές σκάνδαλο φοροδιαφυγής και την εμπλοκή της Κύπρου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιορδάνου είπε η Κύπρος δεν έχει τόσο μεγάλο θέμα όσο έγινε από κάποια ΜΜΕ τη Δευτέρα (4/4/2016) και πρόσθεσε ότι η παροχή διοικητικών υπηρεσιών είναι ρυθμιζόμενο επάγγελμα από το 2012, και αυτό σημαίνει ότι δεν κάνει ο καθένας ότι θέλει αλλά αδειοδοτείται και εποπτεύεται από τρεις αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΣΕΛΚ και Δικηγορικός Σύλλογος) για τη δουλειά που κάνει.
“Στην Κύπρο υπάρχει ένα αρκετά αυστηρό νομικό και θεσμικό περιβάλλον, το οποίο διέπει τις εργασίες των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη ενίσχυση από το 2012 και μετά, με την ψήφιση του περί της ρύθμισης των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών νόμου”, τόνισε ο κ. Ιορδάνου.
Ανέφερε επίσης ότι “όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία του πλαισίου και της εποπτείας μας έχουν γίνει σύμφωνα με υποδείξεις της Τρόικας, δηλαδή αναπτύχθηκε ένα μοντέλο στη βάση των υποδείξεων και καθοδηγήσεων της Τρόικας”.
Ο κ. Ιορδάνου είπε ότι προς το παρόν ο ΣΕΛΚ δεν έχει ενώπιον του στοιχεία για το κατά πόσον εμπλέκονται εταιρείες στην Κύπρο και σημείωσε ότι φαίνεται πως οι περισσότερες συναλλαγές γίνονταν μέσω τραπεζών, παγκοσμίως.
Ανέφερε ότι “ο ΣΕΛΚ θα αξιολογήσει την όλη κατάσταση και νοουμένου ότι έχουμε κάτι πιο χειροπιαστό θα μπούμε σε πιο ενδελεχείς έρευνες”.
Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ υπογράμμισε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο και εξήγησε ότι δεν υπάρχουν υπεράκτιες εταιρείες στην Κύπρο με τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2002, που διαφοροποίησε το φορολογικό πλαίσιο της χώρας και κατάργησε τις υπεράκτιες εταιρείες, καθώς όλες οι εταιρείες φορολογούνται με το ίδιο ποσοστό.
Σημείωσε ότι ισχύουν οι πρόνοιες του περί εταιρειών νόμου σε ό,τι αφορά τους μετόχους και τους διευθυντές των εταιρειών αυτών οι οποίοι δεν είναι σκιώδεις διευθυντές αλλά έχουν ποινικές ευθύνες αν κάτι πάει λάθος.
Είπε ακόμη ότι αν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα τα οποία διατηρούν εταιρείες ή λογαριασμούς δεν σημαίνει ότι είναι και εγκληματίες, σημειώνοντας ότι για αυτά τα άτομα “γίνονται πιο αυστηρές διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και ζητούνται περισσότερα στοιχεία για βεβαίωση των στοιχείων εταιρειών και των μετόχων”.
Ο κ. Ιορδάνου σημείωσε ότι από την εξέταση των στοιχείων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) “θα δει κάποιος `αξιόπιστες χώρες` να είναι πολύ πιο εμπλεκόμενες”, όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, που θεωρείται μια από τις βασικές χώρες παροχής διοικητικών υπηρεσιών, η Βρετανία, το Λουξεμβούργο, Σιγκαπούρη και άλλες.
Είπε ακόμη ότι μπορεί αυτή η έκθεση να μην είναι αρνητική αλλά θετική για την Κύπρο γιατί εκτίθενται προορισμοί όπως Μπαχάμες, Σεϊχέλες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και είναι δυνατό αυτό να οδηγήσει περισσότερη επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα πιο αυστηρά ελεγχόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον και να αναζητήσουν εξυπηρέτηση από την Κύπρο.
Ο ΓΔ του ΣΕΛΚ είπε στο ΚΥΠΕ ότι αν εξετάσει κάποιος το πίνακα με τις τράπεζες που φέρονται να διενεργούν συναλλαγές είναι κατά κύριο λόγο ελβετικές.
Σύμφωνα με τον κ. Ιορδάνου, υπάρχει διεθνώς μια εκστρατεία για ενίσχυση της διαφάνειας μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανομένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου οι χώρες ανταλλάσσουν φορολογικές πληροφορίες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ