Παραμονή στην ΕΕ θέλουν τώρα οι Βρετανοί
12:37 - 05 Απριλίου 2016
Ανατροπή των δεδομένων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ καταδεικνύει νεότερη δημοσκόπηση για λογαριασμό της Daily Telegraph.
Η υποστήριξη στην παραμονή έχει ανέβει στο 51% μεταξύ των ερωτηθέντων, τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σχέση με τη δημοσκόπηση του περασμένου μήνα. Αντίθετα, υπέρ του λεγόμενου Brexit τάσσεται το 44% των ερωτηθέντων, ποσοστό μειωμένο κατά 5% μέσα σε ένα μήνα.
Η Telegraph σχολιάζει ότι οι προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού Κάμερον για τους κινδύνους της εξόδου από την ΕΕ, τις οποίες οι επικριτές από το αντίπαλο στρατόπεδο έχουν χαρακτηρίσει ως προσπάθεια εκφοβισμού, φαίνεται να αποδίδουν.
Παράλληλα σημειώνεται ότι τελικά οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και η αναστάτωση σχετικά με το μέλλον της βρετανικής βιομηχανίας χάλυβα που απασχολεί την τελευταία εβδομάδα τη χώρα, δεν μοιάζει να έχουν την επίδραση που ήλπιζαν οι ευρωσκεπτικιστές.
Σημαντικό κρίνεται το ότι μόνο το 5% των ερωτηθέντων δηλώνει αναποφάσιστο. Οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρείται ότι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν υπέρ της διατήρησης του στάτους κβο στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης διαμορφώνεται σχεδόν ισόπαλο, στο 49% υπέρ της παραμονής και στο 48% υπέρ της εξόδου.
Πάντως οι υποστηρικτές του Brexit είναι ακόμα πιο πιθανό να προσέλθουν στην κάλπη. Το 70% αυτών δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν, έναντι 61% των υποστηρικτών της παραμονής.
Ο ειδικός αναλυτής σερ Λίντον Κρόσμπι σχολιάζει στην εφημερίδα ότι το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το ποιο στρατόπεδο θα πείσει τους οπαδούς του να προσέλθουν μαζικότερα στην κάλπη.
Σε άρθρο του στην Telegraph ο κ. Κάμερον προειδοποιεί ότι ένα Brexit ήταν «πράξη οικονομικού και πολιτικού αυτοτραυματισμού» που θα έπληττε τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ενιαία αγορά ως «αχρείαστη και επιπόλαιη» ενέργεια.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ