Στην πλευρά της Ελλάδας η Κομισιόν για το νέο πακέτο
12:16 - 30 Απριλίου 2016
Την πλευρά της Αθήνας παίρνει η Κομισιόν στο ακανθώδες ζήτημα a priori ψήφισης μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την επόμενη δόση, επισημαίνει ο σημερινός EUObserver.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο δημοσιονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος μίλησε σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων όπου βρέθηκε και το ΚΥΠΕ, οι πιστωτές πρέπει να σεβαστούν την ελληνική νομοθεσία η οποία απαγορεύει κάποιους τρόπους νομοθέτησης προληπτικών μέτρων.
«Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ένα ακριβές και λεπτομερές πακέτο μέτρων αλλά ένα μηχανισμό που θα ορίζει με ακρίβεια πώς θα λαμβάνονται τέτοια μέτρα στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», τόνισε.
«Βρισκόμαστε κατά 99% στο πρώτο πακέτο. Όσον αφορά το μηχανισμό έκτακτης ανάγκης ο οποίος κατά την άποψή μας δεν δικαιολογείται τόσο από τα δεδομένα αλλά είναι πολιτικά αναγκαίος, ας εργαστούμε επί αυτού», συμπλήρωσε.
Ο Μοσκοβισί δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η ΕΕ «θέλει το ΔΝΤ» στο πρόγραμμα. Αλλά πρόσθεσε: «Είναι βέβαια δύσκολο για κάθε κοινοβούλιο ή κυβέρνηση να νομοθετήσει προκαταβολικά πιθανά μέτρα που θα ληφθούν σε τρία χρόνια από τώρα».
Τόνισε επίσης ότι η δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας –«σε καμία περίπτωση [δεν πρέπει να περιμένουμε] ως τον Ιούλιο» γιατί «η περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει κακό στην ελληνική οικονομία».
Περαιτέρω καθυστερήσεις, σχολιάζει ο EUobserver, θα βλάψουν σημαντικά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό τον οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ) καλούν να παραιτηθεί. Εξαιρετική πίεση ασκεί στον Αλέξη Τσίπρα και το θέμα της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνεται.
Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες αισιόδοξες φωνές. Από την πλευρά του ο Κεντρικός Τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «θέμα ημερών» ενώ το κουαρτέτο έχει δηλώσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο». Μια ενδεχόμενη συμφωνία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που οι ΗΠΑ στηρίζουν.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce δήλωσε ότι στηρίζει «το αίτημα του ΔΝΤ προς τους Έλληνες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Έχουμε δηλώσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους και ότι πρέπει να συνεχίσει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιστρέψουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη», τόνισε.