Powered by

Κακοδιαχείριση και σπατάλη στη στέγαση διπλωματών

Τα κτίρια γραφείων και κατοικιών στα οποία στεγάζονται οι διπλωμάτες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο, μπορεί να κρύβουν κακοδιαχείριση και σπατάλη, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο σε έκθεση του εξετάζει αν και κατά πόσο τα χρήματα που ξοδεύει η υπηρεσία εξωτερικής δράσης (European External Action Service = EEAS) της ΕΕ, "ξοδεύονται με τον αποδοτικότερο τρόπο". 

H EEAS έχει 140 αντιπροσωπείες σε όλον τον κόσμο και το 2014 δαπάνησε 165 εκατομμύρια ευρώ για αυτές. Ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά τα 30 από αυτά και πραγματοποιήθηκε με ερωτηματολόγια και με επισκέψεις σε τέσσερα εξ αυτών (Νεπάλ, Τανζανία, Τουρκία και ΗΠΑ-Ουάσινγκτον).

«Η αποτελεσματική διαχείριση των κτιρίων των αντιπροσωπειών συμβάλλει στη επίτευξη των στόχων της ΕΕ στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, του εμπορίου και της ανάπτυξης», δήλωσε ο Pietro Russo, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδιος για την έκθεση. «Αλλά η αποτελεσματική διαχείριση προϋποθέτει και αποδοτικότητα των δαπανών», είπε.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, η EEAS "δεν επιλέγει πάντοτε τα κατάλληλα κτίρια, λόγω αδυναμιών κατά την εφαρμογή κάθε σημαντικού σταδίου της διαδικασίας επιλογής: κατά τη διερεύνηση της τοπικής αγοράς, ορισμένες αντιπροσωπείες δεν διαθέτουν επαρκή εμπειρογνωσία ώστε να εντοπίσουν τις κατάλληλες επιλογές ούτε λαμβάνουν επαρκή υποστήριξη από τις κεντρικές υπηρεσίες• κατά την υποβολή των επιλογών των αντιπροσωπειών στις κεντρικές υπηρεσίες, ορισμένες φορές η προτεινόμενη λύση δεν βασίζεται σε άρτια τεχνική και χρηματοοικονομική ανάλυση• κατά τη λήψη της τελικής απόφασης από τις κεντρικές υπηρεσίες, ορισμένες φορές είναι πολύ αργά για την υπογραφή σύμβασης, ενώ επιπλέον η απόφαση δεν είναι πάντοτε η πλέον αποδοτική από οικονομική άποψη".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ