Powered by

Ντράγκι: Πισωγύρισμα το 2015 για την Ελλάδα

Οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα χαρακτήρισε το 2015 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο οποίος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild υπεραμύνθηκε την πολιτική για χαμηλά επιτόκια και επισήμανε πως τα καταθετικά επιτόκια θα αυξηθούν όταν ο πληθωρισμός φθάσε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Ελλάδα, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι, έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αλλά δεν έχει κατορθώσει να ορθοποδήσει οικονομικά παρά τα δισ. ευρώ βοήθειας που έχει δεχθεί καθώς «είναι ξεκάθαρο, ότι η τελευταία χρονιά ήταν ένα οικονομικό πισωγύρισμα για την Ελλάδα. Τώρα όλοι γνωρίζουν πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και αυτό που χρειάζονται πάνω από όλα η χώρα και οι πολίτες της είναι ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις τους τελευταίους μήνες και είναι προσηλωμένη σε ένα μεταρρυθμιστικό μονοπάτι».

Επανέλαβε τη θέση του ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία δεν οφείλονται στην ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει ούτως ή άλλως να εφαρμόσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα έχουν λίγη σχέση με το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Στην Ευρωζώνη η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό με την στήριξη των εταίρων της».

Μηδενικά επιτόκια
Ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε πως η ΕΚΤ κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα ορθά επίπεδα, υπογραμμίζοντας πως η εντολή που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών καθώς και του πληθωρισμού κάτω από το 2%. 

Υπεραμύνθηκε της πολιτικής του φτηνού χρήματος, επισημαίνοντας πως η εν λόγω πολιτική άρχισε να αποδίδει καρπούς, με χαμηλούς όμως ρυθμούς καθώς, όπως είπε, η οικονομική κρίση που βιώνει η ΕΕ είναι η χειρότερη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί καθώς δεν έχει πλήρως αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού. Τα τελευταία δύο χρόνια, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται μήνα με το μήνα, οι τράπεζες παραχωρούν δάνεια και η ανεργία μειώνεται σταδιακά. Την ίδια ώρα, οι χώρες του ευρώ μπορούν να αγοράσουν περισσότερα γερμανικά προϊόντα, κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ως αντιστάθμισμα της μείωσης των γερμανικών εξαγωγών προς Κίνα». 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την πεποίθηση πως οι Βρετανοί δεν θα επιλέξουν να αποχωρήσουν, καθιστώντας σαφές πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Βρετανία θα απολέσει όλα τα οφέλη της Κοινής Αγοράς.

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ