Powered by

ΥΠΟΙΚ: Αυτόματη ανταλλαγή εκθέσεων μεταξύ φορολογικών αρχών

Σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου προχωρεί το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο τη συνεργασία των φορολογικών αρχών της ΕΕ που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή εκθέσεων και θα εμπεριέχει νέες πρόνοιες για πολυεθνικές που προωθούν περαιτέρω τη διαφάνεια.

Με ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει πως το προσχέδιο νέας ευρωπαϊκής οδηγίας αναμένεται να εγκριθεί κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στις 26 Μαΐου 2016, ενώ οι κυπριακές αρχές προωθούν την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο οι διατάξεις της εν λόγω τροποποιητικής οδηγίας.

Η εν λόγω τροποποίηση ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις της Δράσης 13 του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σύμφωνα με την οποίαν «οι φορολογικές αρχές οφείλουν να αναπτύξουν κανόνες σχετικά με την τεκμηρίωση για τον καθορισμό των τιμών μεταβίβασης των πολυεθνικών εταιρειών, για την ενίσχυση της διαφάνειας, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος συμμόρφωσης για τις πολυεθνικές εταιρείες».

Επεξηγείται ότι «η υποβολή ανά χώρα εκθέσεων αφορά πληροφόρηση η οποία θα παρέχεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές η οποία θα καταγράφεται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε ένα πρότυπο πίνακα που περιλαμβάνει την παγκόσμια κατανομή των εισοδημάτων του Ομίλου από συνδεδεμένες και μη συνδεδεμένες εταιρείες, τους φορολογικές τους υποχρεώσεις, τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, το μετοχικό κεφάλαιο, τα αδιανέμητα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία ανά χώρα».

Οι εκθέσεις αυτές, σημειώνεται, «θα κοινοποιούνται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στις αρμόδιες φορολογικές αρχές».

Δειτε Επισης

Πέραν των 170 εκ. ευρώ θα μοιραστούν ΕΟΑ, δήμοι και κοινότητες το 2025-Οι χορηγίες και οι πιστώσεις
Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί