Powered by

Αιμιλιανίδου: Βιώσιμο και ασφαλές το ΤΚΑ

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, επανέλαβε την Τετάρτη (27 Απριλίου) ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει καταστεί βιώσιμο και ασφαλές, για να σημειώσει ότι βάσει της νομοθεσίας, όπως ισχύει σήμερα, ουσιαστικά διασφαλίζονται οι συντάξεις όλων των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της εκδήλωσης της ΣΕΚ «Άναμμα Λαμπάδας», για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι η αναλογιστική μελέτη , η οποία έχει διενεργηθεί, έχει καταδείξει ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι βιώσιμο και ασφαλές πέραν του 2080, προσθέτοντας πως αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί εγγυάται τις συντάξεις όλων των εργαζομένων, άρα είναι ένα θετικό αποτέλεσμα.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται δεν θα γίνουν ούτε αποκοπές, η Υπουργός Εργασίας είπε: “Ναι ακριβώς. Αυτό έχει καταδείξει η μελέτη ότι δεν χρειάζεται οποιαδήποτε αύξηση των εισφορών, οποιεσδήποτε αποκοπές, εφόσον είναι βιώσιμο μέχρι το 2080”.

Σε ερώτηση ποια είναι η παράμετρος, που έχει διαφοροποιήσει την εικόνα που είχαμε στην Κύπρο ότι το ΤΚΑ δεν είναι και πολύ βιώσιμο, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως “δεν έχει διαφοροποιηθεί στην πραγματικότητα, γιατί και το 2013 η αναλογιστική μελέτη, που έχει διεξαχθεί από το ILO, ακριβώς είχε δείξει ότι το ΤΚΑ ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060.

“Άρα σήμερα”, σημείωσε, “η αναλογιστική μελέτη έλαβε δεδομένα της 31ης Δεκεμβρίου του 2014, που πραγματικά ήταν μια δύσκολη χρονιά και ακόμα με τα πιο απαισιόδοξα δεδομένα που έλαβε, παρόλα αυτά τα αποτελέσματα είναι ότι το ΤΚΑ είναι βιώσιμο μέχρι το 2080”.

Ερωτηθείσα αν από τις μειώσεις των μισθών στη δημόσια υπηρεσία ή και στον ιδιωτικό τομέα θα είναι ανάλογες και οι συντάξεις, Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η οποιαδήποτε μελέτη γίνεται με βάση τον υφιστάμενο νόμο που υπάρχει των κοινωνικών ασφαλίσεων.

“Δεν έχουν διαφοροποιηθεί οποιεσδήποτε παράμετροι, οποιαδήποτε δεδομένα, τα οποία ίσχυαν μέχρι της 31 Δεκεμβρίου του 2014. Άρα δεν είναι θέμα μειωμένων συντάξεων. Με βάση τη νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα, ουσιαστικά διασφαλίζονται οι συντάξεις γιατί το ΤΚΑ είναι βιώσιμο”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μικρή άνοδος την Τετάρτη στο ΧΑΚ
Η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου... Τι ζητούν και τι περιμένουν επιχειρήσεις και επενδυτές από την Κύπρο
Ενώπιον βουλευτών τα προβλήματα φοιτητών-Ανάγκη ενίσχυσης φοιτητικής μέριμνας και αναθεώρησης κριτηρίων
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Από παρΑΤΑση σε… παράτηση-Νέος κύκλος επαφών με ορίζοντα 10 ημερών για κατάληξη ή αδιέξοδο
Στηρίζει το ψηφιακό ευρώ, προτάσσει την διατήρηση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα η Κύπρος
Γενικό Λογιστήριο: Υποχρέωση για ενημέρωση του συστήματος eProcurement για όλες τις αναθέσεις δημόσιων συμβάσεων
Άνοδος σε όλους τους τομείς του τριτογενούς τομέα για την κυπριακή οικονομία το 2023
Με μικρά κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Τρίτη
Τα τέσσερα βασικά θέματα στην συνάντηση Αλέξη Βαφεάδη με την Υπουργό Μεταφορών του Ισραήλ