Powered by

Ολοκλήρωση διαπραγμάτευσης βλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς «αν δεν θα συμβούν αιφνίδιες πολιτικές εκπλήξεις», προβλέπει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση, αν και εκφράζονται επιφυλάξεις για το τελικό «μείγμα πολιτικής» της πρώτης αξιολόγησης, εντούτοις τονίζεται ότι η ολοκλήρωσή της θα είναι καλή για την ελληνική οικονομία για πολλούς λόγους.

Μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση και τη βελτίωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος την επόμενη περίοδο, στη στήριξη των τραπεζών αφού θα λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων και στην εξομάλυνση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα οδηγήσει στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αν και όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα προβλεπόμενα μέτρα στο ασφαλιστικό και στη φορολογία θα επηρεάσουν υφεσιακά την οικονομία, το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό:

«Με τη συμφωνία... δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αποτραπεί η παγίωση της κατάστασης που χαρακτηρίζεται από αυξανόμενες επιβαρύνσεις του ιδιωτικού τομέα, μείωση των εισοδημάτων στο δημόσιο τομέα, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, έξοδο των επιχειρήσεων στις γειτονικές χώρες....» επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές συντάκτες της έκθεσης.

Υπογραμμίζεται όμως, ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά την πρώτη αξιολόγηση, αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον, και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο με τις κατάλληλες βελτιώσεις, όπου αυτές είναι δυνατές», αναφέρεται.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, που έπρεπε να είχε τελειώσει τον Οκτώβριο/ Νοέμβριο 2015 σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, είχε σημαντικό κόστος. Αναφέρεται επίσης ότι το κόστος της παρατεταμένης αυτής διαπραγμάτευσης «που μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους» είναι μεταξύ άλλων, ότι η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, γεγονός που προκαλεί δημοσιονομικά προβλήματα.

Το 2016, σημειώνεται, θα είναι συνολικά το ένατο έτος μια πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, με πτώση του ΑΕΠ από το 2008 που πλησιάζει το 28% αθροιστικά, και ανεργία άνω του 24%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Κόντρα στο παγκόσμιο χρέος το ελληνικό-Το ΔΝΤ προβλέπει μεγάλη μείωση ως το 2030
Τι σημαίνουν για την ελληνική οικονομία τα υπερπλεονάσματα του 2024
Κ. Mητσοτάκης: Επιστροφή ενός ενοικίου σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο και €250 καθαρά σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους και ΑΜΕΑ
Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται