Powered by

Πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα;

Το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου στην Ισπανία και την Πορτογαλία διότι δεν πέτυχαν τους στόχους για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν αποκλείεται να δώσει στις δυο χώρες περισσότερο χρόνο ώστε να περιορίσουν το έλλειμμά τους στα όρια της ΕΕ, όπως ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.

Θα πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση στις δυο δεκαετίες που ισχύουν αυτοί οι κανόνες.

Ωστόσο, η Κομισιόν θα μπορούσε να προτείνει μια συμβολική κύρωση ώστε τα πρόστιμα - που ενδέχεται να ανέλθουν έως το 0,2% του ΑΕΠ (ή 2,16 δις. ευρώ για την Ισπανία και 359 εκατ. ευρώ για την Πορτογαλία)- να οριστούν στο μηδέν.

«Υπάρχει πιθανότητα η Κομισιόν να προτείνει πρόστιμα και την ίδια στιγμή να προτείνει να μειωθούν στο 0%», ανέφερε ο ένας αξιωματούχος.

Μια τέτοια λύση θα σηματοδοτούσε την ετοιμότητα της Κομισιόν να εφαρμόσει τους κανόνες και να αυξήσει την πίεση μέσω της πολιτικής «διαπόμπευσης», αλλά να αποφύγει την οικονομική επίπτωση σε χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι υπουργοί Οικονομιών της ΕΕ ζήτησαν από την Ισπανία να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,2% του ΑΕΠ πέρυσι, από 5,9% που ήταν το 2014, όμως τα επιβεβαιωμένα στοιχεία έδειξαν πως τελικά το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 5,1%. Το έλλειμμα του 2016 θα έπρεπε να είναι 2,8%.

Το έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν 4,4% το 2015, σημαντικά χαμηλότερο από το 7,2% του 2014. Εξαιρουμένου του έκτακτου κόστους στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το έλλειμμα της Πορτογαλίας ήταν πέρυσι 2,8%, υψηλότερο από τον στόχο του 2,5% που έχουν θέσει οι υπουργοί της ΕΕ.

Η Κομισιόν πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις συστάσεις της ως προς το αν θα επιβληθεί ποινή και στις δυο χώρες, στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση.

ΠΗΓΗ: euro2day

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ