Powered by

Κριτική για παρέμβαση στα εσωτερικά της Βρετανίας δέχεται ο Ομπάμα

Η διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δέκα χρόνια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μία ακόμα προειδοποίηση εναντίον του Brexit.
 
Οι τοποθετήσεις του Αμερικανού Προέδρου κατά την παρουσία του στο Λονδίνο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου έχουν εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές που τάσσονται υπέρ της εξόδου.
 
Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγορήθηκε για «υποκρισία» και απρεπή παρέμβαση στα εσωτερικά της Βρετανίας όταν είπε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντέιβιντ Κάμερον πως η χώρα θα βρεθεί «πίσω στην ουρά» ως προς τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, στη συνέντευξή του στο BBC ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε αναφερόμενος στην εμπορική σχέση με μία Βρετανία εκτός ΕΕ: «Θα μπορούσε να πάρει πέντε χρόνια από τώρα, δέκα χρόνια από τώρα μέχρι να είμαστε σε θέση να κάνουμε κάτι».
 
Επανέλαβε επίσης ότι η επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου σε παγκόσμιο επίπεδο θα ήταν λιγότερη αν αποποιούταν την ιδιότητα της χώρας-μέλους της ΕΕ.
 
Η Υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε επίσης στο BBC ότι είναι «απολύτως λογικό» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να εκφράσει την άποψή του για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
 
Ωστόσο, από το στρατόπεδο υπέρ του Brexit η βουλευτής των Εργατικών Γκιζέλα Στιούαρτ είπε ότι είναι «εντυπωσιακό» οι ΗΠΑ να συνιστούν στη Βρετανία να μείνει μέλος ενός «δυσλειτουργικού οργανισμού».
 
Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Χίλαρι Κλίντον ξεκαθάρισε ότι και η διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών για την υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο θεωρεί πως «η διατλαντική συνεργασία είναι ισχυρότερη όταν η Ευρώπη είναι ενωμένη».
 
Στη συνέντευξή του ο Μπαράκ Ομπάμα είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι θα ήταν «λάθος» οποιοδήποτε δυτικό κράτος να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, τόνισε τη σημασία αποκατάστασης ενός λειτουργικού κράτους στη Λιβύη, παρότρυνε όλες τις χώρες «να μη σηκώνουν τις γέφυρες» όταν αντιμετωπίζουν κύματα προσφύγων και ότι η επιχείρηση εναντίον του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους θα περιορίσει τελικά τις περιοχές δράσης του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Έφοδος» στα γραφεία της Deutsche Börse και του Nasdaq από τις αρχές της Ε.Ε.
UBS: Ο χρυσός λάμπει στις αγορές-Γιατί έρχεται νέα άνοδος
Πού τοποθέτησαν τα λεφτά τους οι Έλληνες το 2023-Aύξηση περιουσίας 7,4%
Κίνα: Τα νέα μέτρα για τόνωση της οικονομίας
Goldman Sachs: Η μεγάλη μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε ήπια προσγείωση την αμερικανική οικονομία
Ευρεία νομισματικά μέτρα από Κεντρική Τράπεζα Κίνας για αναζωογόνηση της οικονομίας
Ebury: Tο δολάριο παραμένει ανεπηρέαστο παρά τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Χρυσός: Νέο υψηλό ρεκόρ με το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις της Fed
Σε νέο υψηλό ρεκόρ η ανεργία στην Κίνα-Τα ποσοστά σε νέους και σε αστικές περιοχές
Συμφωνία στο Κογκρέσο για να αποφευχθεί προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ