H μεγάλη μάχη των τραπεζών για μερίδια σε μια αγορά φορτωμένη NPLs
08:39 - 25 Απριλίου 2016
Την ώρα που οι κυπριακές τράπεζες αναζητούν τις καλύτερες δυνατές λύσεις έναντι των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η προσπάθειά τους σε σχέση με την αγορά απλώνεται σε δύο βασικά κομμάτια. Αφενός διεκδικούν φρέσκες καταθέσεις και αφετέρου στοχεύουν σε χορήγηση νέου δανεισμού, που θα βελτιώσει και την εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων τους.
Τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015 (εξαιρουμένης της RCB) σε συνδυασμό με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, δίνουν εξόχως παραστατική εικόνα για τα δεδομένα που κυριαρχούν στην αγορά. Σημειώνεται ότι συνολικά στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα υπάρχουν χορηγήσεις δανείων της τάξης των 59,5 δισ. και καταθέσεις ύψους 46,1 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου κατέχει ισχυρό μερίδιο στα δάνεια
Με μερίδιο αγοράς της τάξης του 34,8% σε σχέση με το σύνολο των δανείων στη χώρα η Τράπεζα Κύπρου αποτελεί, με διαφορά, τον μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό οργανισμό του τόπου.
Βεβαίως, το μερίδιο αγοράς στα δάνεια αν και μεγάλο στιγματίζεται από τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων, της τάξης του 50%, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015. Πάντως, η τράπεζα εμφανίζεται αισιόδοξη ότι οι πολλές και δη στους μεγάλους πελάτες αναδιαρθρώσεις δανείων που έχει πραγματοποιήσει, θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των δανείων εντός του 2016. Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου έχει προσφάτως λανσάρει νέα δανειοδοτικά πακέτα, τόσο οικιστικά όσο και καταναλωτικά, όπως για παράδειγμα για αγορά αυτοκινήτου, με την προσδοκία –βεβαίως- να ανανεώσει το δανειακό χαρτοφυλάκιο μέσω νέων πελατών.
Όσον αφορά τις καταθέσεις η Τράπεζα Κύπρου «μάχεται» για την πρωτιά με τον Συνεργατισμό, αφού και τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 27,5%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε καταθέσεις ύψους 12,7 δισ. ευρώ.
Ο μεγάλος αγώνας του Συνεργατισμού για μείωση των NPLs
Η δημιουργία ειδικών μονάδων και βεβαίως η στελέχωσή τους, σε συνδυασμό με την εξόχως σημαντική συμφωνία με τον διεθνή οίκο Blackrock, αποτελούν τις ειδικές ενέργειες στις οποίες ο Συνεργατισμός προχωρεί με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ακόμη πιο δύσκολη γίνεται η δουλειά του Συνεργατισμού λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δανείων του οργανισμού αφορά νοικοκυριά και δη οικιστικά δάνεια. Τα εν λόγω δεδομένα καθιστούν τιτάνια την εκστρατεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι αριθμοί δείχνουν ότι ο Συνεργατισμός κατέχει 21,5% από το σύνολο της δανειακής πίτας στην Κύπρο, με τα μη εξυπηρετούμενα να έχουν διαμορφωθεί στο 53,4% με το τέλος του 2015.
Την ίδια ώρα ισχυρή καταθετική βάση καταγράφει ο Συνεργατισμός, με το μερίδιό του στην κυπριακή αγορά να διαμορφώνεται στο 27,5%, όσο και της Τράπεζας Κύπρου. Σε απόλυτους αριθμούς οι καταθέσεις στο Συνεργατισμός φτάνουν το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2015.
Η Ελληνική έχει μεγάλο χρηματοδοτικό περιθώριο
Με τις καταθέσεις να είναι σχεδόν διπλάσιες από τα δάνεια, η Ελληνική Τράπεζα δείχνει να είναι σε θέση να κυνηγήσει μερίδια αγοράς μέσω νέων χορηγήσεων.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ότι η Ελληνική Τράπεζα διατηρεί στα ταμεία της καταθέσεις της τάξης των 6,1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 13,2% της αγοράς. Παράλληλα, η Ελληνική διατηρεί δανεισμό της τάξης των 3,1 δισ., ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 5,2% από το σύνολο δανείων στην Κύπρο. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν τα NPLs και στην Ελληνική, αφού το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων επί του συνόλου των δανείων διαμορφώνεται σε ποσοστό ύψους 59%.
Αθόρυβη και με υψηλά ποσοστά η RCB
Ιδιαίτερα σημαντική θέση στην αγορά κατέχει η RCB Bank, η οποία αθόρυβα έχει εξασφαλίσει σημαντικά μερίδια αγοράς, τόσο σε σχέση με τα δάνεια όσο και σχετικά με τις καταθέσεις. Σημειώνεται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για την RCB αφορούν το 2014, ενώ θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το 2015 ήταν μια χρονιά ανάπτυξης για την τράπεζα, μέσω λειτουργίας νέων καταστημάτων σε Λευκωσία και Λεμεσό, ενώ με προφανή πρόθεση να γίνει πιο γνωστή και να κερδίσει μερίδια αγοράς από την τοπική αγορά δανείων-καταθέσεων προχώρησε σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες.
Όσον αφορά την καταθετική βάση της τράπεζας καταγράφεται ποσοστό της τάξης του 5% σε σχέση με το σύνολο των καταθέσεων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 2,3 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα δάνεια της τράπεζας ανέρχονται στα 8,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 14,5% από το σύνολο χορηγήσεων στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα.