Κασίνης Vs Αμερικάνος
10:51 - 25 Απριλίου 2016
Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Σόλωνας Κασίνης και ο υποψήφιος της Συμμαχίας Πολιτών Στέλιος Αμερικάνος απαντούν σε καίρια ερωτήματα για την οικονομία.
ΚΑΣΙΝΗΣ: Η επιτυχής έξοδος από το Μνημόνιο ήταν μόνο η αρχή. Τώρα ξεκινούν οι προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον μας. Με την πείρα των 40 ετών στον κλάδο, θεωρώ ότι το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί μια ιδανική πλατφόρμα, ένα εφαλτήριο ανάπτυξης για τη νέα στρατηγική μας κατεύθυνση και την αναπτυξιακή μας προοπτική. Μπορεί να παράσχει ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την Ευρώπη. Μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους της ενέργειας, όχι μόνο για τους καταναλωτές, αλλά και για τις επιχειρήσεις, τη βιομηχανία και τον τουρισμό, τόσο μέσω ηλεκτροπαραγωγής, όσο και μέσω της παραγωγής μεθανόλης. Μια νέα, υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία, η οποία να βασίζεται στο φυσικό αέριο, μπορεί να αλλάξει άρδην τα δεδομένα, να προσελκύσει επενδυτές και να χτίσει ισχυρές, μακρόχρονες διεθνείς συμμαχίες, με ευεργετικές συνέπειες στην εξωτερική μας πολιτική. Τα βήματα από εδώ και πέρα είναι ξεκάθαρα: Πρώτον, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες παραγωγής του φυσικού αερίου. Δεύτερον, να οργανώσουμε τις διαδικασίες εξαγωγής του και, τρίτον, να σχεδιάσουμε ταυτόχρονα τους τρόπους απορρόφησής του στην εγχώρια αγορά.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: Αρχικά πρέπει να αποσυνδέσουμε τη στρατηγική εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από τις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού. Ακούσαμε τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να επιχειρηματολογεί ότι ο 3ος γύρος αδειοδοτήσεων «είναι πυροτέχνημα και όχι μόνο προκαλεί προβλήματα στη διαδικασία των συνομιλιών αλλά τις υποσκάπτει». Αυτή την αντίληψη υιοθετεί και η κυβέρνηση, γι’ αυτό παρατηρείται αναβλητικότητα. Είναι γνωστές οι προσεγγίσεις αξιωματούχων του ΔΗΣΥ ότι δεν μπορούμε ούτε μποτίλια γκαζιού να βγάλουμε χωρίς λύση. Η Συμμαχία Πολιτών τόνισε πλειστάκις ότι οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική αξία της Κύπρου, αρκεί η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα προς όφελος της οικονομίας και ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία. Τα γεγονότα τρέχουν. Το Ισραήλ με την παρότρυνση των ΗΠΑ επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, ενώ εμείς, στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, παραμένουμε στις διακηρύξεις. Η Αίγυπτος μετά την ανακάλυψη του ΖΟΡ προσανατολίζεται στην αξιοποίηση του δικού της φυσικού αερίου, αντί αγοράς από τα δικά μας, ενώ αν υπήρχε έγκαιρος σχεδιασμός θα είχαμε συμφωνήσει την προπώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τάχιστα με τον 3ο γύρο αδειοδοτήσεων και να κάνει πράξεις τις εξαγγελίες της τριμερούς συνεργασίας.
2. Πρέπει το κράτος να διατηρεί ρόλο επιχειρηματία; Ποια είναι η θέση σας απέναντι στην ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών;
ΚΑΣΙΝΗΣ: Το κράτος - επιχειρηματίας αποτυγχάνει παντού. Με την εξαίρεση κάποιων ζωτικής σημασίας δημοσίων αγαθών, όπως το νερό, μπορεί άνετα να διατηρεί ακέραιο τον ρυθμιστικό του ρόλο: να θέτει το πλαίσιο λειτουργίας, να παρακολουθεί και να ελέγχει τους οργανισμούς οι οποίοι θα λειτουργούν μέσω στρατηγικών επενδυτών και θα έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις εκσυγχρονισμού, επενδύσεων, ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής πολιτικής, προστασίας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, σε θέματα υγείας, πρόνοιας, άμυνας και ασφάλειας, το Δημόσιο πρέπει να συνεχίσει να έχει τον πρώτο ρόλο. Ειδικότερα για τους οργανισμούς που σήμερα είναι είτε πλήρως είτε μερικώς καθετοποιημένοι σε μια απελευθερωμένη αγορά, είναι εμφανές ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα εκσυγχρονισμού και δράσεις μεταρρύθμισης και αναδιάρθρωσής τους, ώστε να είναι παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: Ο τετραγωνισμός του κύκλου της πολιτικής στη σύγχρονη δημοκρατία έγκειται στην ικανότητα προαγωγής τόσο της ελευθερίας και της οικονομικής ευημερίας όσο και της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Τέτοια διλήμματα είναι υπεραπλουστεύσεις που δεν εξυπηρετούν επί της ουσίας. Το ζητούμενο είναι ένα κράτος που να σέβεται την αυτονομία και την ελευθερία των πολιτών, που να μην είναι γραφειοκρατικό αλλά να διαχειρίζεται με τρόπο επιτελικό και στρατηγικά προσανατολισμένο τα προβλήματα του λαού. O κυριότερος ρόλος του κράτους είναι ο ρυθμιστικός και ο συντονιστικός. Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, η Συμμαχία Πολιτών έλαβε μια θέση μακριά από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις. Χωρίς τη λογική του λιγότερου ή περισσότερου κράτους, αλλά με τη λογική του πιο αποτελεσματικού κράτους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προκρίνουμε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά θεωρούμε πως επιβάλλεται ο εκσυγχρονισμός των ημικρατικών οργανισμών και η διάσωσή τους από τον θανάσιμο στραγγαλισμό των κομμάτων. Εισηγηθήκαμε την εισαγωγή στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει τη λειτουργία των ημικρατικών, με τον έλεγχο και την πλειοψηφία να παραμένει στο κράτος, όπως επίσης και τον διορισμό των διοικητικών συμβουλίων μέσω ανεξάρτητης επιτροπής δημόσιων αξιωματούχων με πρότυπο τη Βρετανία. Έχουμε συνολική και σύγχρονη προσέγγιση σε ό,τι αφορά το κράτος και τους ημικρατικούς.
3. Ποιες πρακτικές λύσεις προτείνετε για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;
ΚΑΣΙΝΗΣ: Θέλω να δω ισότιμη μεταχείριση. Δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε λογικό, ο βιοπαλαιστής, το νοικοκυριό, ο νέος άνθρωπος να χάνει το σπίτι του ή να μην έχει τις ευκαιρίες διαπραγμάτευσης που μπορεί να έχει ο μεγάλος επιχειρηματίας που δανείστηκε εκατομμύρια. Παράλληλα, πρέπει να μελετάται κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ούτε οι πελάτες των τραπεζών είναι όλοι ίδιοι, ούτε οι περιστάσεις. Χρειάζεται εξειδικευμένη λύση σε κάθε πρόβλημα. Όσον αφορά τους μεγαλοοφειλέτες, πρέπει πάλι να υιοθετηθούν κατάλληλα μέτρα που θα επιτρέψουν την εξυγίανση των δανείων σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Οι καθυστερήσεις δεν ωφελούν κανέναν και δίνουν την αίσθηση της συναλλαγής κάτω από το τραπέζι. Χρειάζεται ταχύτητα, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ: Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα. Η μη επίλυση του προβλήματος κινδυνεύει να παρασύρει την οικονομία ολόκληρη, και όχι μόνο τις τράπεζες, σε μια καταστροφική δίνη. Μέχρι στιγμής λειτουργούσαμε με την ψευδαίσθηση ότι ο νόμος των εκποιήσεων, η πακετοποίηση και η πώληση των δανείων θα επίλυαν το πρόβλημα, με τη λογική ότι υπάρχουν δανειολήπτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα, δεν πληρώνουν. Ωστόσο, η ριζική λύση του προβλήματος θα επέλθει μόνο αν μειωθεί η ανεργία και αυξηθούν οι μισθοί. Μόνο εάν παρασχεθεί ρευστότητα στις ΜμΕ για να στηρίξουν την οικονομία. Πολιτικές αναδιάρθρωσης των δανείων θα υποβοηθήσουν επίσης. Όμως οι μαζικές εκποιήσεις θα μεγεθύνουν το πρόβλημα. Η Συμμαχία Πολιτών πρωτοστάτησε στην κατάργηση των καταχρηστικών επιτοκίων υπερημερίας και στην καθιέρωση της προτεραιότητας των αναδιαρθρώσεων αντί των εκποιήσεων. Παράλληλα, καταθέσαμε προτάσεις που δεν εγκρίθηκαν, όπως το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξοφλούν το δάνειό τους με έκπτωση που θα δινόταν αν αυτό πωλείτο σε hedge funds.