Βήμα στη γυναικεία επιχειρηματικότητα
13:19 - 22 Απριλίου 2016
Ασφυκτικά γεμάτη ήταν η αίθουσα Jean Monnet στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ με τίτλο «Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της οικονομικής ανάπτυξης». Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη βρέθηκε στην Κύπρο για να μιλήσει στο συνέδριο, κλέβοντας την παράσταση με την μεταδοτικότητα αλλά και το πάθος της, για τη νέα της επιχειρηματική κίνηση στον χώρο της μόδας με παραδοσιακά ελληνικά στοιχεία.
Το πάνελ των ομιλητών είχε αποκλειστικά άρωμα γυναίκας που υπογράμμισαν την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπίες ώστε οι γυναίκες να έχουν ισότιμη μεταχείριση στον χώρο εργασίας τους, ίσες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα αλλά και εργαλεία ώστε να μην χρειάζεται να επιλέγουν ανάμεσα στην καριέρα και στην δημιουργία οικογένειας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΗ Αβέρωφ Νεοφύτο, το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι η υγιής επιχειρηματική ανάπτυξη. «Πρέπει το κέρδος και η επιχειρηματικότητα να πάψουν να θεωρούνται ανάθεμα. Ανάθεμα είναι η ζημιά, αυτή δημιουργεί ανεργία, όχι το κέρδος που παράγει θέσεις εργασίας», είπε.
Η συνιδρύτρια του Zeus + Dione Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη τόνισε ότι η ίδια ίδρυσε μια εταιρεία μόδας που αναδεικνύει τα ελληνικά στοιχεία το 2012, στην καρδιά της κρίσης και σήμερα βρίσκεται στα καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης. «Βρήκαμε απλούς ανθρώπους και τεχνίτες της επαρχίας που δεν ήξεραν τι σημαίνει μάρκετινγκ και brand και τους βοηθήσαμε να δημιουργήσουν κομμάτια που μπλέκουν την παράδοση με το μοντέρνο για να τραβήξουμε την προσοχή στο εξωτερικό», είπε. Όπως πρόσθεσε, υπάρχει ανάγκη για αλλαγή στις νοοτροπίες, να αξιολογούμε τα ταλέντα μας και τα δώρα που μας προσφέρει η ελληνική γη, να μάθουμε στη νέα γενιά να παίρνει ρίσκα, να είναι καινοτόμοι και να καταλάβουν ότι μια θέση στο δημόσιο δεν πρέπει να είναι όνειρο ζωής.
Η διευθύνουσα σύμβουλος του Delema Group, Δέσπω Λευκαρίτη, ξεκαθάρισε ότι για να πετύχει κανείς χρειάζεται να έχει όραμα, να αγαπά αυτό που κάνει και να εργάζεται Σαββατοκύριακα, είτε είναι άντρας είτε γυναίκα! Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Pyrgou Vakis Law Firm, Μελίνα Πύργου, ξεκαθάρισε ότι αν και βρίσκεται σε ένα αντροκρατούμενο επάγγελμα και λίγες γυναίκες μένουν στον κλάδο μετά από λίγα χρόνια, μια γυναίκα μπορεί να κάνει και τα δύο! Εξάλλου, η Σουζάνα Πογιατζή, συνέταιρος της Nexia Poyiadjis Chartered Accountants μίλησε για τις δεξιότητες των γυναικών όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, το ένστικτο και η ενσυναίσθηση και η ανθεκτικότητα.
Τέλος, η ακτομηχανικός, διευθύντρια του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, Ξένια Ι. Λοϊζίδου μίλησε για την ανάγκη της βιοποικιλότητας ώστε να υπάρχει ένα αειφόρο σύστημα. «Οι γυναίκες πρέπει να πάψουν να είναι αόρατες», τόνισε.