Powered by

Παρέμβαση Ομπάμα κατά του Brexit

Με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλεί τους Βρετανούς να απορρίψουν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, μία μόνο ημέρα πριν από τη συνάντηση του με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Καμέρον, ο κ. Ομπάμα γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μετριάζει την Βρετανική επιρροή, την μεγεθύνει». Επισημαίνει, μάλιστα, πως η ΕΕ υποβοήθησε στην εξάπλωση των βρετανικών αξιών και πρακτικών - τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το άνοιγμα των αγορών - σε όλη την ήπειρο και την περιφέρειά της. Προσθέτει πως τα κράτη μπορούν να ασκήσουν καλύτερα την επιρροή τους μέσω της συλλογικής δράσης.

Εν αναμονή μιας ηχηρής παρέμβασης από τον Ομπάμα 
Κατά την τριήμερη επίσκεψη του στο Λονδίνο, ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται τονίσει τη σημασία και βαρύτητα που έχει για τις σχέσεις των δύο χωρών η παραμονή της M. Βρετανίας στην καρδιά της Ευρώπης. Θα υποστηρίξει ότι για τη χώρα του η M. Βρετανία διαδραματίζει κομβικό ρόλο, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στο θέμα του ελεύθερου εμπορίου όσο και ζητήματα ασφάλειας. 

Η Ντάουνινγκ Στριτ από την πλευρά της εκτιμά ότι η ισχυρή παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη, θα λειτουργήσει θετικά στο εκλογικό σώμα, διότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο δημοφιλέστερος αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών.

Δειτε Επισης

Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία