Οπισθοδρόμηση στις αναδιαρθρώσεις;
06:59 - 22 Απριλίου 2016
Εν αναμονή της αντίδρασης της Κομισιόν επί των νόμων που κρίθηκαν ως έμμεση κρατική ενίσχυση, ενώ ενδέχεται και άλλοι νόμοι να κριθούν ως έμμεση κρατική ενίσχυση, βρίσκεται το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Βουλή αλλά και η κυβέρνηση.
Οπισθοδρόμηση στην πορεία αναδιάρθρωσης δανείων θα πρέπει να θεωρείται η ενδεχόμενη παραδοχή, από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, πως οι επτά νόμοι που ψηφίστηκαν από τη Βουλή στις 16 Δεκεμβρίου 2016, με στόχο να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα προς τους δανειολήπτες για να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αποτελούν έμμεση κρατική ενίσχυση.
Η σχετική γνωμάτευση του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, Θεοφάνη Θεοφάνους, που βασίστηκε στο άρθρο 107 της ευρωπαϊκής συνθήκης, θα διαβιβαστεί στη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τη συμβατότητα των νόμων. Σημειώνεται πως τα σχετικά φορολογικά κίνητρα προς όφελος μερίδας καταναλωτών, συνιστούν απώλεια εσόδων για το κράτος και στη βάση αυτού του σκεπτικού έχουν κριθεί ως (έμμεση) κρατική ενίσχυση.
Στάση αναμονής στην αγορά
Στάση αναμονής τηρεί πάντως η Ελληνική Τράπεζα μετά και από αυτή την εξέλιξη με την πρόεδρο του ΔΣ, Ειρένα Γεωργιάδου, να δηλώνει στο ΙNbusinessnews ότι εάν τα φορολογικά κίνητρα θεωρηθούν κρατική ενίσχυση, θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση στην πορεία των αναδιαρθρώσεων καθώς θα πρέπει η τράπεζα να επανέλθει στα δάνεια η αναδιάρθρωση των οποίων έγινε και στη βάση των σχετικών νόμων. Αναμένει, πρόσθεσε, την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης επί του θέματος.
Στάση αναμονής φέρεται να τηρεί και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ οι αναδιαρθρώσεις δανείων του Συνεργατισμού, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, δεν φαίνεται να επηρεάζονται.
Ζητά επίσημη ενημέρωση
Το Υπουργείο Οικονομικών, πάντως, έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τον κ. Θεοφάνους για την γνωμάτευση στην οποίαν προέβη προτού προχωρήσει σε οποιοδήποτε σχολιασμό επί του θέματος, ενώ δεν καταστεί σαφές κατά πόσον η σχετική γνωμάτευση έχει ήδη τεθεί ενώπιον της Κομισιόν ή όχι.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι σχετικοί νόμοι που ψήφισε η Βουλή έχουν τεθεί ενώπιον της Τρόικας κατά την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής εξυγίανσης της Κύπρου και έχουν τύχει θετικής έγκρισης. Κύκλοι εξέφρασαν την απορία τους ως προς τη σκοπιμότητα της γνωμάτευσης του κ. Θεοφάνους και εκτιμούν πως δεδομένου του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που υπάρχουν στην Κύπρο, οι πιθανότητες για θετική αξιολόγηση εκ μέρους της Κομισιόν επί των επίμαχων νομοθετημάτων θα πρέπει να θεωρούνται αυξημένες. Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι η γνωμάτευση της Κομισιόν, πιθανόν να αργήσει, αφού η εν λόγω διαδικασία είναι χρονοβόρα.
«Κινδυνεύουν» και άλλοι νόμοι
Την εκτίμηση ότι δεν βρίσκεται στον αέρα μεγάλος όγκος αναδιαρθρωμένων δανείων εξέφρασε ο Μάριος Μαυρίδης, εκ των εισηγητών των προτάσεων νόμων που ψήφισε η Βουλή, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως με βάση το αιτιολογικό της γνωμάτευσης του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων, κρατική ενίσχυση θα πρέπει να θεωρείται και ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για να επιβάλλεται τέλος για τη μεταφορά δανείου σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα. Συγκεκριμένα, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, ο δανειολήπτης κατέβαλλε τέλη χαρτοσήμων και υποθηκευτικά τέλη για ακύρωση υφιστάμενης υποθήκης ακινήτου και ταυτόχρονης σύστασης του ως νέα υποθήκη για μεταφορά του δανείου του.