Powered by

Εναντιώνεται η Γερμανία στην πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

Με νομικό υπόμνημα που κατατέθηκε ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι γερμανικές τράπεζες υποστηρίζουν πως μία πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων (EDIS) δεν μπορεί να βασίζεται στο άρθρο 114 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Αντιθέτως, διά του Ματίας Χέρντεγκεν, καθηγητής διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Βόννη, εκτιμούν πως η νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν αποβλέπει σε μία «κοινοτικοποίηση εγγυητικού κεφαλαίου», καθώς και σε έναν κεντρικό συντονισμό ενεργειών μέσω μίας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής Αρχής.

Παράλληλα, στο υπόμνημα επισημαίνεται πως το άρθρο 114 της Συνθήκης αποτελεί την κατάλληλη νομική βάση μόνο στις περιπτώσεις που η εναρμόνιση εθνικών διατάξεων γίνεται για να αντιμετωπιστούν εμπόδια στις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ ή στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνουν, δεν συντρέχει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τέλος, θεωρούν ως φορολογική επιβάρυνση τις προβλεπόμενες απευθείας συνεισφορές των εθνικών τραπεζών στο μελλοντικό εγγυητικό μηχανισμό EDIS. 

Απορρίπτει η Κομισιόν
Δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις του «υπομνήματος Χέρντεγκεν» επισημαίνει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως η πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων δεν μπορεί παρά να αποτελεί το «λογικό επόμενο βήμα» μετά από την πανευρωπαϊκή εποπτεία των συστημικών τραπεζών, η οποία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. 

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για έναν ενιαίο μηχανισμό προστασίας τραπεζικών καταθέσεων στην ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να υλοποιηθεί σταδιακά από το 2017. Η γερμανική κυβέρνηση, καθώς και οι γερμανικές τράπεζες, απορρίπτουν τις σχετικές προτάσεις. 

Πηγή: Deutsche Welle

Δειτε Επισης

Στέλνει μια ντουζίνα επιστολές σε εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ο Τραμπ-Ενημερώνει για τους δασμούς στα προϊόντα τους
Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού: Ακόμη 20 τόνους χρυσού αγόρασαν τον Μάιο οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα γερμανικά εργοστάσια «φρενάρουν» εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο με τις ΗΠΑ
Βιλερουά: Η ισχυροποίηση του ευρώ απειλεί τον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό
ΕΚΤ: Καύσωνας και κλιματική κρίση «καίνε» το ΑΕΠ και ανεβάζουν τον πληθωρισμό
Αρχίζουν οι επιστολές Τραμπ για δασμούς 10%-70%... Θα επιβληθούν τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο
Μπέσεντ: Ανταποδοτικός δασμός 10% για περίπου 100 χώρες πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου
«Καμπανάκι» από την Oxford Economics-Η Ε.Ε. κινδυνεύει με εμπορική συρρίκνωση
Πέρασε και από το Κογκρέσο το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ-«Θα κάνει τις ΗΠΑ διαστημόπλοιο»
Lars Klingbeil: Κορυφαία προτεραιότητα η επαναφορά της Γερμανίας σε τροχιά ανάπτυξης