Powered by

Μειωμένο το εργατικό κόστος στην Κύπρο το 2015

Tο κόστος εργασίας ανά μονάδα  μειώθηκε στην Κύπρο κατά -1,0% το 2015 στα 15,6 ευρώ ανά ώρα, σε σύγκριση με το 2014 (15,8 ευρώ την ώρα ) , αλλά το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος ανέρχεται σε 17,1 % του συνολικού ποσού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat το κόστος εργασίας στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις λίγες χώρες όπου αυτό πραγματικά μειώθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , μεταξύ 2014 και 2015, το ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας εκφραζόμενο σε ευρώ αυξήθηκε κατά 2,0 % στην ΕΕ και κατά 1,5 % στη ζώνη του ευρώ .

Εντός της ζώνης του ευρώ , οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λετονία ( + 7,3 % ) , στη Λιθουανία ( + 5,6 % ) και την Εσθονία ( + 5,3 % ). Μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Κύπρο ( -1,0% ) και την Ιταλία ( -0,5% ) . Για τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ το 2015 (στοιχεία σε εθνικό νόμισμα ) οι μεγαλύτερες αυξήσεις του ωριαίου κόστους εργασίας στο σύνολο της οικονομίας μεταξύ του 2014 και του 2015 καταγράφηκαν στη Ρουμανία ( + 8,3 % ) και στη Βουλγαρία ( + 7,0 % ), και οι μικρότερες στη Δανία και την Κροατία ( + 1,7 % ). Κατά τη σύγκριση των εκτιμήσεων του κόστους εργασίας σε ευρώ κατά την πάροδο του χρόνου , θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία για τα κράτη μέλη εκτός της ζώνης του ευρώ επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών .

Το 2015 , το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας (εκτός από τη γεωργία και τη δημόσια διοίκηση ) εκτιμάται ότι έφτασε τα  25,0  ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ΕΕ ) και τα 29,5 ευρώ, στη ζώνη του ευρώ . Ωστόσο , αυτός ο μέσος όρος κρύβει σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, με το χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας να καταγράφεται στη Βουλγαρία ( € 4,1 ) , τη Ρουμανία (€ 5,0) , τη Λιθουανία (€ 6,8) , τη Λετονία (€ 7.1) και την Ουγγαρία (€ 7,5) , και το υψηλότερο στη Δανία ( € 41,3 ), το Βέλγιο ( € 39,1 ), τη Σουηδία ( € 37,4 ) , το Λουξεμβούργο (€ 36,2) και η Γαλλία ( € 35,1 ). Στη βιομηχανία , το κόστος εργασίας ανά ώρα ήταν  25,9 ευρώ στην ΕΕ και 32,3 ευρώ στη ζώνη του ευρώ , στις υπηρεσίες 24,9 και  28,6 αντίστοιχα, και στον τομέα των κατασκευών 22,4 και 25,8 .

Στο κομμάτι της λεγόμενης μη επιχειρηματικής οικονομίας (εκτός από δημόσια διοίκηση ) , το κόστος εργασίας ανά ώρα ήταν  25,1 ευρώ στην ΕΕ και  29,4 ευρώ στη ζώνη του ευρώ το 2015. Το κόστος εργασίας αποτελείτο από μισθούς και ημερομίσθια και το μη μισθολογικό κόστος , όπως οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το μερίδιο του μη μισθολογικού κόστους στο σύνολο της οικονομίας ήταν 24,0 % στην ΕΕ και 26,0 % στη ζώνη του ευρώ , και κυμάνθηκε από 6,6 % στη Μάλτα έως και 33,2 % στη Γαλλία.

 

Δειτε Επισης

Πτωτικά κινήθηκε την Πέμπτη το ΧΑΚ-Εκτίναξη τζίρου στα €2,9 εκατ.
Ικανοποίηση Νίκου Χριστοδουλίδη για την πορεία της οικονομίας-«Η σημαντική δουλειά φέρνει αποτέλεσματα»
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Ικανοποίηση ΗΠΑ για τη συνεργασία με Κύπρο για κυρώσεις κατά Ρωσίας...«Δημιουργούνται οικονομικές ευκαιρίες»
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Η τάση σχετικά με τον κίνδυνο φτώχειας που παρατηρείται στην Κύπρο και την Ε.Ε.
Μη διαθέσιμη προσωρινά η είσοδος στο TAXISnet για χρήστες εξωτερικού
Έτοιμη να δώσει ξανά…ρεύμα στην επιδότηση του ηλεκτρισμού η Κυβέρνηση-«Μέτρα στοχευμένα και διάρκειας»
Είδε ηγέτες επιχειρήσεων από την Ινδία ο Invest Cyprus-Ενισχύονται οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί
Οι προτεραιότητες του Κώστα Καδή για αλιεία και ωκεανούς-Γραπτές απαντήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο